Drożdżowe szyszki - Weekendowa Piekarnia 112Składniki: 500g mąki 80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego 20 g świeżych drożdży 2 jaja 1 szklanka letniego mleka 4-5 łyżki cukru szczypta soli 1 żółtko plus 1 łyżka mleka - do posmarowania bułek |
Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z mleka, drożdzy, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Ubijamy jajka z resztą cukru oraz szczyptą soli. Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy sprężyste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190'C. Odrywamy porcje ciasta i formujemy lekko owalne bułeczki które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy lekko pod skosem nożyczkami. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 około minut. Tym razem gopsodyni Weekendowej Piekarni Bożenka z bloga www.mojekucharzenie-bozena-1968.bl... zaproponowała nam dwa wypieki drożdżowe. Ja skusiłam się na szyszki - zaciekawiły mnie swoim wyglądem. Ciasto dobrze się wyrabia i formuje. Same szyszki są bardzo smaczne, lekko słodkie i puszyste. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne