Drożdżowe szyszki - Weekendowa Piekarnia 112


Składniki:

500g mąki
80 g masła rozpuszczonego i ostudzonego
20 g świeżych drożdży
2 jaja
1 szklanka letniego mleka
4-5 łyżki cukru
szczypta soli

1 żółtko plus 1 łyżka mleka - do posmarowania bułek


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy rozczyn z mleka, drożdzy, 1 łyżki cukru oraz 3 łyżek mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.

Ubijamy jajka z resztą cukru oraz szczyptą soli.

Wszystkie składniki łączymy razem i wyrabiamy sprężyste ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 190'C.

Odrywamy porcje ciasta i formujemy lekko owalne bułeczki które układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nacinamy lekko pod skosem nożyczkami.

Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 około minut.



Tym razem gopsodyni Weekendowej Piekarni Bożenka z bloga www.mojekucharzenie-bozena-1968.bl... zaproponowała nam dwa wypieki drożdżowe.

Ja skusiłam się na szyszki - zaciekawiły mnie swoim wyglądem.
Ciasto dobrze się wyrabia i formuje.

Same szyszki są bardzo smaczne, lekko słodkie i puszyste.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne