Chleb razowy na drożdzach Weekendowa Piekarnia 113


Składniki:

20 g ¶wieżych drożdży
1/4 szklanka ciepłego mleka
1 szklanka m±ki pszennej 500
2 szklanki m±ki pszennej razowej
1 szklanka wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soli


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku. dodajemy szklankę pszennej m±ki i odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy m±kę pszenn± razow± oraz resztę składników.
Dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni - moje ciasto się kleiło.
Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

Moje ciasto było klej±ce więc mał± keksówkę popsikałam olejem, wysypałam otrębami żytnimi i przełożyłam ciasto.
Odstawiłam na 15 minut do ponownego wyrastania a w tym czasie nagrzałam piekarnik do 180'C.

Nacinamy chleb przed włożeniem do piekarnika - by nam nie popękał. Pieczemy 45 minut.

Studzimy na kratce.



Gospodyni± tego wydania jest Teresa która prowadzi bloga www.coikiedygotuje.blox.pl. Zaproponowała dwa przepisy chciałam upiec oba chleby ale niestety się nie wyrobiłam.

Zrobiłam więc z wielk± ochot± jeden - wybrałam razowy na drożdzach z czystej ciekawo¶ci. Zaintrygowało mnie w nim to, że s± same drożdze i powiem Wam szczerze miałam obawy czy one "rusz±" tak± ilo¶ć m±ki razowej.

Obawy okazały się bezpodstawne, ciasto pomimo tego, że się kleiło ładnie wyrastało.

Chleb mi osobi¶cie smakuje choć na drugi dzień przy krojeniu lekko się kruszy.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne