Chleb razowy na drożdzach Weekendowa Piekarnia 113Składniki: 20 g ¶wieżych drożdży 1/4 szklanka ciepłego mleka 1 szklanka m±ki pszennej 500 2 szklanki m±ki pszennej razowej 1 szklanka wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka soli |
Sposób przygotowania: Drożdze rozpuszczamy w ciepłym mleku. dodajemy szklankę pszennej m±ki i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy m±kę pszenn± razow± oraz resztę składników. Dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie się kleiło do dłoni - moje ciasto się kleiło. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Moje ciasto było klej±ce więc mał± keksówkę popsikałam olejem, wysypałam otrębami żytnimi i przełożyłam ciasto. Odstawiłam na 15 minut do ponownego wyrastania a w tym czasie nagrzałam piekarnik do 180'C. Nacinamy chleb przed włożeniem do piekarnika - by nam nie popękał. Pieczemy 45 minut. Studzimy na kratce. Gospodyni± tego wydania jest Teresa która prowadzi bloga www.coikiedygotuje.blox.pl. Zaproponowała dwa przepisy chciałam upiec oba chleby ale niestety się nie wyrobiłam. Zrobiłam więc z wielk± ochot± jeden - wybrałam razowy na drożdzach z czystej ciekawo¶ci. Zaintrygowało mnie w nim to, że s± same drożdze i powiem Wam szczerze miałam obawy czy one "rusz±" tak± ilo¶ć m±ki razowej. Obawy okazały się bezpodstawne, ciasto pomimo tego, że się kleiło ładnie wyrastało. Chleb mi osobi¶cie smakuje choć na drugi dzień przy krojeniu lekko się kruszy. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne