Pieczona papryka na Dzień CzosnkuSkładniki: czerwona papryka - ja użyłam czterech takich dość sporych 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka suszonej bazylii 50-100 ml oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania: Do nagrzanego piekarnika - ja nagrzałam do 200'C - wkładamy papryki na blaszcze. Pieczemy aż skórka będzie czarna a papryki zaczną byc miękkie. Obracamy je w trakcie pieczenia kilka razy. Upieczoną paprykę bardzo ostrożnie przekładamy do foliowego woreczka i studzimy. Ostudzoną paprykę obieramy ze skóry która bardzo łatwo odchodzi i usuwamy ogonek oraz nasionka. Układamy w słoiku i zalewmy gorącą oliwą połączoną z czosnkiem pokrojonym w plasterki i bazylią. Przechowujemy w lodówce. Chciałam zrobić pieczoną paprykę od jakiegoś czasu ale nie mogłam się do niej przybrać. W końcu nadszedł ten czas i papryka wylądowała w piekarniku - w domu pięknie pachniało gdy sobie siedziała i się piekała. Papryka pieczona jest przepyszna, możecie dowolnie kombinować z dodatkami. Jest idealna do wszelkich sałatek, jako dodatek do śniadania i pieczywa. Polecam Wam ją bo jest rewelacyjna:) Pieczoną paprykę zgłaszam do akcji " Dzień Czosnku" organizowanej przez Irenę i Andrzeja którzy prowadzą bloga www.grumko.blo.pl... a nad którą patronat objęła firma www.winiary.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne