Pieczona papryka na Dzień Czosnku


Składniki:

czerwona papryka - ja użyłam czterech takich dość sporych
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
50-100 ml oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Do nagrzanego piekarnika - ja nagrzałam do 200'C - wkładamy papryki na blaszcze. Pieczemy aż skórka będzie czarna a papryki zaczną byc miękkie. Obracamy je w trakcie pieczenia kilka razy.

Upieczoną paprykę bardzo ostrożnie przekładamy do foliowego woreczka i studzimy.

Ostudzoną paprykę obieramy ze skóry która bardzo łatwo odchodzi i usuwamy ogonek oraz nasionka.

Układamy w słoiku i zalewmy gorącą oliwą połączoną z czosnkiem pokrojonym w plasterki i bazylią.

Przechowujemy w lodówce.



Chciałam zrobić pieczoną paprykę od jakiegoś czasu ale nie mogłam się do niej przybrać.

W końcu nadszedł ten czas i papryka wylądowała w piekarniku - w domu pięknie pachniało gdy sobie siedziała i się piekała.

Papryka pieczona jest przepyszna, możecie dowolnie kombinować z dodatkami. Jest idealna do wszelkich sałatek, jako dodatek do śniadania i pieczywa.

Polecam Wam ją bo jest rewelacyjna:)

Pieczoną paprykę zgłaszam do akcji " Dzień Czosnku" organizowanej przez Irenę i Andrzeja którzy prowadzą bloga www.grumko.blo.pl... a nad którą patronat objęła firma www.winiary.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne