Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką - Weekendowa Piekarnia 115Składniki: 20 g świeżych drożdży 450 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej T 650 100 g mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki dowolnych otrąb - dąłam pół na pół owsiane i pszenne 1/2 szklanki dowolnych ziaren - dałam słonecznik, siemie lniane, biały sezam 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka słodu jęczmiennego 1 łyżka mielnych ziaren dynii |
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misce łączymy wszytskie suche składniki. Robimy dołek i wlewamy rozczyn - odstawiamy na 15 minut. Następnie wszytsko mieszamy łyżką i ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. ciasto jest luźne ale nie prezjmujcie się tym takie ma być. Teraz przekładamy ciasto chlebowe do keskówki wysmarowanej masłem albo olejem i wysypanej mąką - ja wysypałam otrębami żytnimi ( ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości keksówki). Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Odstawiamy ciasto w keksówce na 15 minut by wyrosło. Pieczemy przez około 1 godzinę. Studzimy na kratce. Gdy tylko zobaczyłam propozycje Joli która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.box.pl... wiedziałam, że jako pierwszy na moim stole zagości chleb wieloziarnisty. Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Szybki w wykonaniu co jest jego wielkim plusem - to taki awaryjny chleb gdy zapomnimy sobie dokarmić zakwas :) Ja dodałam od siebie mielone ziarna dynii i słód jęczmienny :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne