Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką - Weekendowa Piekarnia 115


Składniki:

20 g świeżych drożdży
450 ml ciepłej wody
350 g mąki pszennej T 650
100 g mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki dowolnych otrąb - dąłam pół na pół owsiane i pszenne
1/2 szklanki dowolnych ziaren - dałam słonecznik, siemie lniane, biały sezam
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka słodu jęczmiennego
1 łyżka mielnych ziaren dynii


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misce łączymy wszytskie suche składniki.
Robimy dołek i wlewamy rozczyn - odstawiamy na 15 minut.

Następnie wszytsko mieszamy łyżką i ponownie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. ciasto jest luźne ale nie prezjmujcie się tym takie ma być.

Teraz przekładamy ciasto chlebowe do keskówki wysmarowanej masłem albo olejem i wysypanej mąką - ja wysypałam otrębami żytnimi ( ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości keksówki).

Nagrzewamy piekarnik do 180'C.
Odstawiamy ciasto w keksówce na 15 minut by wyrosło.
Pieczemy przez około 1 godzinę.
Studzimy na kratce.



Gdy tylko zobaczyłam propozycje Joli która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.box.pl... wiedziałam, że jako pierwszy na moim stole zagości chleb wieloziarnisty.

Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Szybki w wykonaniu co jest jego wielkim plusem - to taki awaryjny chleb gdy zapomnimy sobie dokarmić zakwas :)

Ja dodałam od siebie mielone ziarna dynii i słód jęczmienny :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne