Sernik z Bailey's - na zimnoSkładniki: Spód: 120 g zmielonych ciastek digestive 60 g stopionego masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa serowa: 1 kg sera - dałam taki zmielony już 250 ml śmietanki kremówki 150 ml + 50 ml likieru Baileys 1/2 szklanki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki wrzątku 3 łyżki żelatyny opcjonalnie płatki czekolady do posypania |
Sposób przygotowania: Składniki spodu mieszamy dokładnie razem i wykładamy nimi tortownicę o średnicy 25 cm którą wcześnej wyłożyłam papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Żelatynę rozpuszczamy w wrzątku i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Ser miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo cały czas miksując wlewamy 150 ml likieru a następnie żelatynę. Chwilę miksujemy. Do serowej masy dodajemy ubitą śmietankę kremówkę i mieszamy na najmniejszych obrotach by składniki się połączyły. Masa ma być jednolita. Na spód wylewamy około 3/4 całej masy serowej i wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie pozostałą masę serową łączymy z 50 ml likieru oraz ostudzoną gorzką czekoladą, całość energicznie mieszamy trzepaczką. Masę czekoladową nakładamy na biały spód, możecie zrobić patyczkiem do szaszłyków takie esy floresy - ja nie zrobiłam bo podzieliłam masę prawie pół na pół. Posypujemy płatkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na conajmniej 10 godzin. Szukałam serniku na zimno z białego sera i gdy zobaczyłam taki z likierem Bailey's na blogu www.gotowaniecieszy.blox.pl... który prowadzi Kasiaaaa24 wiedziałam, że go zrobię. Sernik jest przepyszny, kremowy, likier nadaje mu takiego wyrafinowanego smaku. Dodałam w sumie 3 łyżki żelatyny - bo po dodaniu 3 łyżeczek sernik mi się nie trzymał. To jeden z moich faworytów jeżeli chodzi o serniki na zimno. Bo powiedzcie sami czy sernik który zawiera likier baileys może byc zły. Nie może :) Będę go robiła bo mi bardzo ale to bardzo posmakował i już mam pomysł by dodać do niego innego alkoholu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne