Cukier fiołkowy o bajecznym kolorzeSkładniki: 1 szklanka samych płatków fiołka 1,5 szklanki drobnego cukru |
Sposób przygotowania: Płatki ucieramy w makutrze dobrze je rozcierając. Wsypujemy cukier i nadal lekko ucieramy aż cukier się nam zabarwi na fioletowo. Przesypujemy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy by cukier wysechł. Mieszamy co jakiś czas a gdy bedzie całkowicie suchy to przesypujemy go do szczelnego pojemniczka. Są są są w końcu i u mnie fiołki :) Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić cukier fiołkowy - wzorowałam się na sposbie przygotowania cukru różanego pięknie pachnącego. Cukier jest o bajecznym fioletowo-wrzosowym kolorze, pachnie cudownie. Po prostu cudeńko :) Już oczami wyobraźni widzę zastosowanie tego cukru - zmielony jako cukier puder fiołkowy do posypywania babeczek i muffinek, do hebratki...ahh rozmarzyłam się. To moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake z bloga www.pinkcake.blox.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne