Cukier fiołkowy o bajecznym kolorze


Składniki:

1 szklanka samych płatków fiołka
1,5 szklanki drobnego cukru


Sposób przygotowania:

Płatki ucieramy w makutrze dobrze je rozcierając.

Wsypujemy cukier i nadal lekko ucieramy aż cukier się nam zabarwi na fioletowo.

Przesypujemy na blaszkę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy by cukier wysechł.

Mieszamy co jakiś czas a gdy bedzie całkowicie suchy to przesypujemy go do szczelnego pojemniczka.



Są są są w końcu i u mnie fiołki :)

Na pierwszy rzut postanowiłam zrobić cukier fiołkowy - wzorowałam się na sposbie przygotowania cukru różanego pięknie pachnącego.

Cukier jest o bajecznym fioletowo-wrzosowym kolorze, pachnie cudownie. Po prostu cudeńko :)

Już oczami wyobraźni widzę zastosowanie tego cukru - zmielony jako cukier puder fiołkowy do posypywania babeczek i muffinek, do hebratki...ahh rozmarzyłam się.

To moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake z bloga www.pinkcake.blox.pl.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne