Chleb z oliwą carotino, melasą i maślanką - Weekendowa Piekarnia 115Składniki: Zaczyn: 300 g zakwasu żytniego 250 g wody 240 g mąki żytniej T 720 Ciasto właściwe: 430 g mąki pszennej T 650 160 g maślanki 25 g melasy płynnej 1 łyżka soli 2-4 łyżki oliwy carotino cały zaczyn |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu łaczymy, odstawiamy pod przykryciem na 4 godziny. Będzie on lekko wklęsły. Następnie dodajemy pozostałe wskładniki i mieszamy całość drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy ręcznie aż ciasto bedzie głądkie. Odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Foremkę smarujemy oliwą i wysypujemy ziarnami lub otrębami - u mnie otręby żytnie. Przekładamy ciasto Smarujemy foremkę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wysypujemy ziarnami (lub otrębami), wykładamy ciasto. Odstawiamy przykryty do wyrośnięcia - ma podwoić objętość. Wkładamy do nagrzanego do 220'C piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w opadającej temperaturze kończąc na 190'C. Studzimy na kratce. Kolejną propozycją którą zaproponowała nam Jolcia która prowadzi bloga www.smakimjegodomu.blox.pl... był chleb który mie zaintrygował. A to za sprawą oliwy carotino której jestem fanką - uwilebiam ją jako dodatek do sałatek ale nie jadłam z jej dodatkiem chleba. Więc musiałam upiec ten chleb. I wiecie co to jest strzał w dziesiątkę. Chleb ma piekny słoneczny kolor i smakuje lekko słodko ale słodycz jest ledwo wyczuwalna, jest jej tyle ile powinno być. Nie obyło się bez małej katastrofy - mój chleb podczas pieczenia cudownie wręcz i jak od linijki pękł na około. Ale w niczym to nie przeszkodziło - no może tylko w tym że się lekko kruszył na tym pęknięciu. Jolciu dziękuję za wynalezienie takiego wspaniałego przepisu - buziol :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne