Chleb z oliwą carotino, melasą i maślanką - Weekendowa Piekarnia 115


Składniki:

Zaczyn:
300 g zakwasu żytniego
250 g wody
240 g mąki żytniej T 720

Ciasto właściwe:
430 g mąki pszennej T 650
160 g maślanki
25 g melasy płynnej
1 łyżka soli
2-4 łyżki oliwy carotino
cały zaczyn


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łaczymy, odstawiamy pod przykryciem na 4 godziny. Będzie on lekko wklęsły.

Następnie dodajemy pozostałe wskładniki i mieszamy całość drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy ręcznie aż ciasto bedzie głądkie.
Odstawiamy na 30 minut by odpoczęło.

Foremkę smarujemy oliwą i wysypujemy ziarnami lub otrębami - u mnie otręby żytnie. Przekładamy ciasto
Smarujemy foremkę (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) wysypujemy ziarnami (lub otrębami), wykładamy ciasto.

Odstawiamy przykryty do wyrośnięcia - ma podwoić objętość.

Wkładamy do nagrzanego do 220'C piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut w opadającej temperaturze kończąc na 190'C.

Studzimy na kratce.



Kolejną propozycją którą zaproponowała nam Jolcia która prowadzi bloga www.smakimjegodomu.blox.pl... był chleb który mie zaintrygował.

A to za sprawą oliwy carotino której jestem fanką - uwilebiam ją jako dodatek do sałatek ale nie jadłam z jej dodatkiem chleba.

Więc musiałam upiec ten chleb. I wiecie co to jest strzał w dziesiątkę. Chleb ma piekny słoneczny kolor i smakuje lekko słodko ale słodycz jest ledwo wyczuwalna, jest jej tyle ile powinno być.

Nie obyło się bez małej katastrofy - mój chleb podczas pieczenia cudownie wręcz i jak od linijki pękł na około.
Ale w niczym to nie przeszkodziło - no może tylko w tym że się lekko kruszył na tym pęknięciu.

Jolciu dziękuję za wynalezienie takiego wspaniałego przepisu - buziol :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne