Oliwa z oliwek aromatyzowana na włoską nutkęSkładniki: 300 ml oliwy z oliwek 1 papryczka chili peperonczini 3 łyżeczki suszonych pomidorów 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki oregano 3/4 łyżeczki suszonego czosnku |
Sposób przygotowania: Do buteleczki z oliwą z oliwek dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy poprzez mocne potrząsanie butelką. Odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc. Robiąc swoją domową aromatyzowaną oliwę mamy tysiące możliwości. Ja zrobiłam sobie tą oliwę już jakiś czas temu - zapach jest rewelacyjny. Papryczka nadała jej ostrości ale ja lubię gdy oliwa ma charakter. Należy tylko pamiętac o dobrym wstrząśnięciu butelki z oliwą przed użyciem gdyż zioła opadają na dno. Oliwa jest przepyszna jako dodatek do sałatek czy do maczania w niej kromki domowego pieczywa. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne