Oliwa z oliwek aromatyzowana na włoską nutkę


Składniki:

300 ml oliwy z oliwek
1 papryczka chili peperonczini
3 łyżeczki suszonych pomidorów
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki oregano
3/4 łyżeczki suszonego czosnku


Sposób przygotowania:

Do buteleczki z oliwą z oliwek dodajemy pozostałe składniki.
Całość dokładnie mieszamy poprzez mocne potrząsanie butelką.

Odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc.



Robiąc swoją domową aromatyzowaną oliwę mamy tysiące możliwości.

Ja zrobiłam sobie tą oliwę już jakiś czas temu - zapach jest rewelacyjny.
Papryczka nadała jej ostrości ale ja lubię gdy oliwa ma charakter.

Należy tylko pamiętac o dobrym wstrząśnięciu butelki z oliwą przed użyciem gdyż zioła opadają na dno.

Oliwa jest przepyszna jako dodatek do sałatek czy do maczania w niej kromki domowego pieczywa.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne