Chleb żytni ze śliwką - Weekendowa Piekarnia 115


Składniki:

Zaczyn
170 g zakwasu żytniego świeżo dokarmionego
100 g ciepłej wody
210 g mąki żytniej T 720

Ciasto właściwe:
60 g mąki żytniej T 2000
225 g mąki żytniej T 720
240 g ciepłej wody
20 g cukru brązowego
10 g soli morskiej
75 g śliwki kalifornijskiej


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łaczymy ze sobą - powstanie gęste ciasto. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 10 godzin.

Następnego dnia zaczyn łączymy z pozostałymy składnikami - bez śliwek.
Wyrabiamy ciasto aż bedzie jednolite - ciasto bedzie dość klejące. Odstawiamy przykryte do wyrastania na 5-6 godzin.

Śliwki namoczone - ja ich nie namaczałam - kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy.

Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Chleb przed włożeniem do piekarnika spryskujemy wodą i wstawiamy do naparowanego piekarnika i pieczemy w 230'C przez 10 minut.

Zmiejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy chleb około 50 minut. Gdyby zbyt szybko stawał się brązowy to możecie go przykryć folią aluminiową.

Po wyjęciu chwilę studzimy w keksówce a następnie na kratce.



Udało mi się upiec i tzreci chlebek jaki zaproponowała Jola gospodyni poprzedniego wydania Weekendowej Piekarni.

Jeszcze nigdy nie piekłam chleba ze śliwką a bardzo je lubię.

Chleb jest przepyszny i powiem Wam, że kolejny jaki upiekę to bedzie znowu ten.

Wyśmienicie smakuje z sałatą i chorizo :)

Jolciu dziękuję za wspaniały przepis.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne