Chleb żytni ze śliwką - Weekendowa Piekarnia 115Składniki: Zaczyn 170 g zakwasu żytniego świeżo dokarmionego 100 g ciepłej wody 210 g mąki żytniej T 720 Ciasto właściwe: 60 g mąki żytniej T 2000 225 g mąki żytniej T 720 240 g ciepłej wody 20 g cukru brązowego 10 g soli morskiej 75 g śliwki kalifornijskiej |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu łaczymy ze sobą - powstanie gęste ciasto. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 10 godzin. Następnego dnia zaczyn łączymy z pozostałymy składnikami - bez śliwek. Wyrabiamy ciasto aż bedzie jednolite - ciasto bedzie dość klejące. Odstawiamy przykryte do wyrastania na 5-6 godzin. Śliwki namoczone - ja ich nie namaczałam - kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230'C. Chleb przed włożeniem do piekarnika spryskujemy wodą i wstawiamy do naparowanego piekarnika i pieczemy w 230'C przez 10 minut. Zmiejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy chleb około 50 minut. Gdyby zbyt szybko stawał się brązowy to możecie go przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu chwilę studzimy w keksówce a następnie na kratce. Udało mi się upiec i tzreci chlebek jaki zaproponowała Jola gospodyni poprzedniego wydania Weekendowej Piekarni. Jeszcze nigdy nie piekłam chleba ze śliwką a bardzo je lubię. Chleb jest przepyszny i powiem Wam, że kolejny jaki upiekę to bedzie znowu ten. Wyśmienicie smakuje z sałatą i chorizo :) Jolciu dziękuję za wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne