Miód z fiołka


Składniki:

1 szklanka jasnego płynnego miodu
1/2 szklanki liści i kwiatków fiołka


Sposób przygotowania:

Listki fiołka dokładnie myjemy i osuszamy a następnie siekamy. Ja kwiatków nie myłam.

Miód podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy listki i kwiatki fiołka, mieszamy.
Przykrywamy i gotujemy około 10 minut.

Zdejmujemy z ognia, wlewamy do słoika i odstawiamy na 7 dni w ciemne, chłodne miejsce aby miód przeszedł smakiem kwiatów.

Po tygodniu przekładamy miód do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy.
Odławiamy zioła i przelewamy do słoiczków.



Na początku bardzo serdecznie chciałabym podziękować Beatce która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... bo to dzięki niej mam ten wspaniały przepis.

Dodam, iż w zandrzu mam jeszcze jedno cudeńko z dodatkiem fiołków.

Miód już podczas przygtowania pachniał cudownie, zapach słodkiego miodu w połączeniu z aromatem fiołków daje taką kompozycję której nie da się opisać słowami.

To był dosłownie ostatni moment na zrywanie fiołków gdyż przekwitają.

Zdjęcie miodu z fiołka jest po wlaniu do słoika - na pełny rezultat muszę poczekac tydzień.

Miód z fiołka zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą ogłosiła Pinkcake.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne