Miód z fiołkaSkładniki: 1 szklanka jasnego płynnego miodu 1/2 szklanki liści i kwiatków fiołka |
Sposób przygotowania: Listki fiołka dokładnie myjemy i osuszamy a następnie siekamy. Ja kwiatków nie myłam. Miód podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy listki i kwiatki fiołka, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, wlewamy do słoika i odstawiamy na 7 dni w ciemne, chłodne miejsce aby miód przeszedł smakiem kwiatów. Po tygodniu przekładamy miód do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy. Odławiamy zioła i przelewamy do słoiczków. Na początku bardzo serdecznie chciałabym podziękować Beatce która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... bo to dzięki niej mam ten wspaniały przepis. Dodam, iż w zandrzu mam jeszcze jedno cudeńko z dodatkiem fiołków. Miód już podczas przygtowania pachniał cudownie, zapach słodkiego miodu w połączeniu z aromatem fiołków daje taką kompozycję której nie da się opisać słowami. To był dosłownie ostatni moment na zrywanie fiołków gdyż przekwitają. Zdjęcie miodu z fiołka jest po wlaniu do słoika - na pełny rezultat muszę poczekac tydzień. Miód z fiołka zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą ogłosiła Pinkcake. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne