Esencja z fiołkówSkładniki: 2 szklanki kawiatów fiołka z szypułkami - 4 razy po pół szklanki 150 ml spirytusu 70% ( wódka wymieszana z spirytusem w proporcjach 1:1) - ja dałam spirytus 48% |
Sposób przygotowania: Pół szklanki kwiatów fiołka zaplewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy. Gdy płatki staną się przezroczyste wymieniamy je na nowe. Postępujemy tak 3-4 razy co drugi dzień - porcję pół szklanki fiołków dodajemy stopniowo. Kiedy alkohol nabierze koloru i miłego zapachu, filturujemy do dwukrotnie poprzez lejek wyłożony gazą i watą albo przez filtr do kawy. Przelewamy do wyparzonej i osuszonej buteleczki. Przechwoujemy w zacienionym miejscu. Jak wczoraj wspomniałam podając pzepis na miód z fiołka mam jeszcze jeden wspaniały przepis. Dostałam go także od Beatki która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blogspot.co... - dziękuję jeszcze raz :) Esencja moja jest w trakcie przygotowania dlatego pokazuję zdjęcie w jej początkowej fazie. Ale pachnie już ślicznie, ma kolor słabego naparu z herbaty - oj już się nie mogę doczekać aż będzie gotowa. Esenscję z fiołków zgłaszam do akcji Pinkcake "Klub kwiatożerców" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne