Esencja z fiołków


Składniki:

2 szklanki kawiatów fiołka z szypułkami - 4 razy po pół szklanki
150 ml spirytusu 70% ( wódka wymieszana z spirytusem w proporcjach 1:1) - ja dałam spirytus 48%


Sposób przygotowania:

Pół szklanki kwiatów fiołka zaplewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy.
Gdy płatki staną się przezroczyste wymieniamy je na nowe.

Postępujemy tak 3-4 razy co drugi dzień - porcję pół szklanki fiołków dodajemy stopniowo.

Kiedy alkohol nabierze koloru i miłego zapachu, filturujemy do dwukrotnie poprzez lejek wyłożony gazą i watą albo przez filtr do kawy.

Przelewamy do wyparzonej i osuszonej buteleczki. Przechwoujemy w zacienionym miejscu.



Jak wczoraj wspomniałam podając pzepis na miód z fiołka mam jeszcze jeden wspaniały przepis.

Dostałam go także od Beatki która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blogspot.co... - dziękuję jeszcze raz :)

Esencja moja jest w trakcie przygotowania dlatego pokazuję zdjęcie w jej początkowej fazie.

Ale pachnie już ślicznie, ma kolor słabego naparu z herbaty - oj już się nie mogę doczekać aż będzie gotowa.

Esenscję z fiołków zgłaszam do akcji Pinkcake "Klub kwiatożerców"


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne