Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116


Składniki:

Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116 250 g wody w temperaturze pokojowej
300 g żytniego zakwasu
3/4 łyżeczki ¶wieżych, pokruszonych drożdży
400 g pełnoziarnistej m±ki pszennej
1 łyżeczka soli morskiej
75 g grubej m±ki owsianej do obsypania bochenka - użyłam otr±b żytnich


Sposób przygotowania:

Ł±czymy wodę z zakwasem i drożdzami, mieszamy do całklwitego rozpuszczenia się drożdzy.

W osobnej misce mieszamy m±kę z sol± a następnie wlewamy wodę z zakwasem i drożdzami. Dokładnie mieszamy.

Przekładamy do miski i odstawiamy na 10 minut.
Blat smarujemy łyżeczk± oliwy, przekładamy na niego ciasto - moje sie lepiło - i zagniatamy około 10 sekund.
Ponownie przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy je na 10 minut.

Po tym czasie powtarzamy zagniatanie i odkładamy ciasto na 1 godzinę do wyrastania.

Okr±gł± formę - może też być tortownica - smarujemy oliw± i posypujemy połow± m±ki owsianej - u mnie otreby żytnie.
Blat wyspypujemy reszt± m±ki owsianej i formujemy bochenek o wielko¶ci formy.

Przekładamy ciasto do formy, dociskamy róznowmiernie do blachy. Obsypać reszt± m±ki.

Przykrywamy i odstawiamy na godzinę - do podwojenia objeto¶ci.
Nacinamy ciasto na krzyż do samego spodu plastikow± szpatułk±.

Pieczemy w temperaturze 210'C przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 190'Ci dopiekamy jeszcze około 20 minut aż skórka bedzie br±zowa.



Gospodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Ewa z bloga www.etrala.blogspot.com... zaproponowała Nam chleb Dana Leparda.

Chleb jest z rodzaju tych ciężkich ale bardzi mi smakował.
Tak się tylko zastanawiam gdybym go nie nacięła łopatk± to czy nie byłby wyższy i bardziej wyrosnięty.

Nic sprawdzę nastepnym razem :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne