Golspie loaf - Weekendowa Piekarnia 116Składniki: 250 g wody w temperaturze pokojowej 300 g żytniego zakwasu 3/4 łyżeczki ¶wieżych, pokruszonych drożdży 400 g pełnoziarnistej m±ki pszennej 1 łyżeczka soli morskiej 75 g grubej m±ki owsianej do obsypania bochenka - użyłam otr±b żytnich |
Sposób przygotowania: Ł±czymy wodę z zakwasem i drożdzami, mieszamy do całklwitego rozpuszczenia się drożdzy. W osobnej misce mieszamy m±kę z sol± a następnie wlewamy wodę z zakwasem i drożdzami. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do miski i odstawiamy na 10 minut. Blat smarujemy łyżeczk± oliwy, przekładamy na niego ciasto - moje sie lepiło - i zagniatamy około 10 sekund. Ponownie przekładamy do naoliwionej miski i odstawiamy je na 10 minut. Po tym czasie powtarzamy zagniatanie i odkładamy ciasto na 1 godzinę do wyrastania. Okr±gł± formę - może też być tortownica - smarujemy oliw± i posypujemy połow± m±ki owsianej - u mnie otreby żytnie. Blat wyspypujemy reszt± m±ki owsianej i formujemy bochenek o wielko¶ci formy. Przekładamy ciasto do formy, dociskamy róznowmiernie do blachy. Obsypać reszt± m±ki. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę - do podwojenia objeto¶ci. Nacinamy ciasto na krzyż do samego spodu plastikow± szpatułk±. Pieczemy w temperaturze 210'C przez 25 minut, a następnie zmniejszamy do 190'Ci dopiekamy jeszcze około 20 minut aż skórka bedzie br±zowa. Gospodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Ewa z bloga www.etrala.blogspot.com... zaproponowała Nam chleb Dana Leparda. Chleb jest z rodzaju tych ciężkich ale bardzi mi smakował. Tak się tylko zastanawiam gdybym go nie nacięła łopatk± to czy nie byłby wyższy i bardziej wyrosnięty. Nic sprawdzę nastepnym razem :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne