Chlebki naan - Weekendowa Piekarnia 117


Składniki:

Chlebki naan - Weekendowa Piekarnia 117 150 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
450 g zwykłej pszennej mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
150 ml maślanki
1 duże jajo - opcjonalnie
roztopione masło do smarowania chlebków - opcjonalnie


Sposób przygotowania:

Kruszymy drożdże do miski, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż rozczyn "ruszy".

Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy sól i proszek do pieczenia.
Dodajemy pozostały cukier,maślankę, wyrośnięty rozczyn.

Mieszamy składniki aż się połączą a następnie wyrabiamy ciasto około 8 minut aż bedzie gładkie i lśniące.

Formujemy kulę i przekładamy ją do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią albo mokrą ściereczką. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na godzinę - lub do podwojenia objętości.

Nagrzewamy kamień w maksymalnej temperaturze.
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na sześć w miatę równych części a następnie każdą z nich wałkujemy na kształt kropli o długości około 25 cm i szerokości około 12 cm.
Można teraz chlebki posmarować masłem.

Kładziemy chlebki na kamień i pieczemy - ja piekłam 6 minut. Naany będą rosły, stawały się miejscami brązowe - ale mają być nadal miękkie.
Powinny się napuszyć i miejscami zezłocić, ale pozostać miękkie.



Tym razem gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni była Ptasia która prowadzi bloga www.cosniecos.blox.pl.
Zaproponowała nam do pieczenia chlebki naan.

Już jakiś zcas temu razem z Jolą któta prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl... wygrałyśmy kamienie do pieczenia. I właśnie teraz umówiłyśmy się na wspólne ponowne spotkanie w naszych wirtulanych kuchniach by wspólnie upiec nany.

Chlebki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i delikatne.

Jolciu dziękuję za radość jaką daje mi wspólne pieczenie :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne