Chlebki naan - Weekendowa Piekarnia 117Składniki: 150 ml ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 15 g świeżych drożdży 450 g zwykłej pszennej mąki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 150 ml maślanki 1 duże jajo - opcjonalnie roztopione masło do smarowania chlebków - opcjonalnie |
Sposób przygotowania: Kruszymy drożdże do miski, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż rozczyn "ruszy". Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy pozostały cukier,maślankę, wyrośnięty rozczyn. Mieszamy składniki aż się połączą a następnie wyrabiamy ciasto około 8 minut aż bedzie gładkie i lśniące. Formujemy kulę i przekładamy ją do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią albo mokrą ściereczką. Odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na godzinę - lub do podwojenia objętości. Nagrzewamy kamień w maksymalnej temperaturze. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na sześć w miatę równych części a następnie każdą z nich wałkujemy na kształt kropli o długości około 25 cm i szerokości około 12 cm. Można teraz chlebki posmarować masłem. Kładziemy chlebki na kamień i pieczemy - ja piekłam 6 minut. Naany będą rosły, stawały się miejscami brązowe - ale mają być nadal miękkie. Powinny się napuszyć i miejscami zezłocić, ale pozostać miękkie. Tym razem gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni była Ptasia która prowadzi bloga www.cosniecos.blox.pl. Zaproponowała nam do pieczenia chlebki naan. Już jakiś zcas temu razem z Jolą któta prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl... wygrałyśmy kamienie do pieczenia. I właśnie teraz umówiłyśmy się na wspólne ponowne spotkanie w naszych wirtulanych kuchniach by wspólnie upiec nany. Chlebki wyszły bardzo smaczne, mięciutkie i delikatne. Jolciu dziękuję za radość jaką daje mi wspólne pieczenie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne