Fiołkowa galaretkaSkładniki: 4 szklanki fiołków 1 litr wrzątku sok z cytryny do smaku 300 g cukru fiołkowego 10 g pektyny |
Sposób przygotowania: Kwiatki fiołka dokładnie oczyszczamy i wrzucamy do szklanego słoika, zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 2-4 godzin. Następnie odcedzamy, zagotowujemy i dodajemy pektynę wymieszaną z 6 łyżkami cukru. Gotujemy aż zacznie gęstnieć i dodajemy pozostały cukier oraz sok z cytryny. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru, przelewamy do słoiczków, zakręcamy. Możecie je zapasteryzować 2-3 minuty od zagotowania. Fiołkowa galaretka choziła za mną od zeszłego roku. W tym musiałam ją zrobić. Widziałam ją na kilku blogach ale zauważyłam iż moja ma inny kolor ale już wiem dlaczego - to za sprawą cukru fiołkowego. Galaretka jest pyszna, pieknie pachnie - takie małe cudo w słoiczku. Fiołkową galaretkę zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą organizuje Pinckake. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne