Fiołkowa galaretka


Składniki:

4 szklanki fiołków
1 litr wrzątku
sok z cytryny do smaku
300 g cukru fiołkowego
10 g pektyny


Sposób przygotowania:

Kwiatki fiołka dokładnie oczyszczamy i wrzucamy do szklanego słoika, zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na 2-4 godzin.

Następnie odcedzamy, zagotowujemy i dodajemy pektynę wymieszaną z 6 łyżkami cukru. Gotujemy aż zacznie gęstnieć i dodajemy pozostały cukier oraz sok z cytryny.

Gotujemy do rozpuszczenia się cukru, przelewamy do słoiczków, zakręcamy.

Możecie je zapasteryzować 2-3 minuty od zagotowania.



Fiołkowa galaretka choziła za mną od zeszłego roku. W tym musiałam ją zrobić.

Widziałam ją na kilku blogach ale zauważyłam iż moja ma inny kolor ale już wiem dlaczego - to za sprawą cukru fiołkowego.

Galaretka jest pyszna, pieknie pachnie - takie małe cudo w słoiczku.

Fiołkową galaretkę zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą organizuje Pinckake.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne