Lody z rabarbaremSkładniki: 300 g śmietanki kremówki 30 % 80-100 g cukru lawendowego plus 2 łyżki 2 łodygi rabarbaru 1-2 łyżki amaretto |
Sposób przygotowania: Obieramy rabarbar i kroimy na kawałki - ja pokroiłam na kawałki o grubości około 1 cm. Wsypujemy do żaroodpornego naczynia i posypujemy 2 łyżkami cukru, pieczemy około 20 minut w 200'C. Jeszcze gorący upieczony rabarbar rozgniatamy widelcem i studzimy. Lawendowy cukier mielimy na puder. Zimną kremówkę ubijamy i gdy zaczyna gęstnieć dodajemy do niej stopniowo puder lawendowy. Ubijamy by kremówka była gęsta ale nie za sztywna. Dodajemy rozgnieciony rabarbar i wlewamy amaretto. Całość mieszamy i przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażalki. Lody z rabarbarem są moim kolenym dowodem na to iż potrzeba matką wynalazków. Miałam 2 łodygi rabarbaru - za mało by upiec ciasto ale na zrobienie lodów z rabarbarem idelana ilość. Lody wyszły pyszne - podczas pieczenia rabarbaru w domu pachniało lawendą. Lody są kremowe, choć muszą trochę postać zanim się je nałoży do wafli. Może to kwestia zbyt małej ilości alkoholu, ale to nie przeszkadza w niczym. Polecam Wam te lody bo są inne niż te które możecie kupić w sklepach. Lody zgłaszam do akcji: - "Ra-bar-bar" którą prowadzi Olciaky - "Co mamy dla mamy" którą prowadzi Lejdi-of-the-house [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne