Lody z rabarbarem


Składniki:

Lody z rabarbarem 300 g śmietanki kremówki 30 %
80-100 g cukru lawendowego plus 2 łyżki
2 łodygi rabarbaru
1-2 łyżki amaretto


Sposób przygotowania:

Obieramy rabarbar i kroimy na kawałki - ja pokroiłam na kawałki o grubości około 1 cm.

Wsypujemy do żaroodpornego naczynia i posypujemy 2 łyżkami cukru, pieczemy około 20 minut w 200'C.
Jeszcze gorący upieczony rabarbar rozgniatamy widelcem i studzimy.

Lawendowy cukier mielimy na puder.
Zimną kremówkę ubijamy i gdy zaczyna gęstnieć dodajemy do niej stopniowo puder lawendowy.

Ubijamy by kremówka była gęsta ale nie za sztywna.
Dodajemy rozgnieciony rabarbar i wlewamy amaretto.

Całość mieszamy i przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażalki.



Lody z rabarbarem są moim kolenym dowodem na to iż potrzeba matką wynalazków. Miałam 2 łodygi rabarbaru - za mało by upiec ciasto ale na zrobienie lodów z rabarbarem idelana ilość.

Lody wyszły pyszne - podczas pieczenia rabarbaru w domu pachniało lawendą.

Lody są kremowe, choć muszą trochę postać zanim się je nałoży do wafli.
Może to kwestia zbyt małej ilości alkoholu, ale to nie przeszkadza w niczym.

Polecam Wam te lody bo są inne niż te które możecie kupić w sklepach.

Lody zgłaszam do akcji:
- "Ra-bar-bar" którą prowadzi Olciaky

- "Co mamy dla mamy" którą prowadzi Lejdi-of-the-house




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne