Polędwiczki wieprzowe po włosku


Składniki:

300 g polędwiczki wieprzowej
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem niedźwiedzim
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka przyprawy zioła Itali basilicatta
sól
świeżo zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

Polędwiczkę nacinamy co 1 cm robiąc w niej kieszonki.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy w kieszonki.

Bierzemy kawałek folii aluminiowej - taki by zrobić z niego paczuszkę w którą zawiniemy naszą polędwiczkę.

Układamy mięso na środku, posypujemy suszonymi pomidorami i ziołami Italii.
Solimy i pieprzymy. Całość polewamy oliwą.

Zawijamy polędwiczki w folię dość ciasno i wkładamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia pieczemy zawiniętą w folię w 170'C przez około 25 minut. Na sam koniec odwijamy folię by mięso się zarumieniło.



Polędwiczki wieprzowe są badzo delikatne w smaku, robiłam juz je na kilka sposobów. Każda wersja mi smakuje.

Polędwiczki wieprzowe są moją propozycją na elegancki obiad np. na Dzień Matki.

Podałam je z puree ziemniaczanym mocno doprawionym czosnkiem.

Mięso jest bardzo aromatyczne, mięciutkie i wybornie smakuje.

Polędwiczki wieprzowe po włosku zgłaszam do akcji:
- "Co mamy dla mamy? " którą prowadzi Lejdi-of-the-house.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne