Polędwiczki wieprzowe po włoskuSkładniki: 300 g polędwiczki wieprzowej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem niedźwiedzim 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka przyprawy zioła Itali basilicatta sól świeżo zmielony pieprz |
Sposób przygotowania: Polędwiczkę nacinamy co 1 cm robiąc w niej kieszonki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki, wkładamy w kieszonki. Bierzemy kawałek folii aluminiowej - taki by zrobić z niego paczuszkę w którą zawiniemy naszą polędwiczkę. Układamy mięso na środku, posypujemy suszonymi pomidorami i ziołami Italii. Solimy i pieprzymy. Całość polewamy oliwą. Zawijamy polędwiczki w folię dość ciasno i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia pieczemy zawiniętą w folię w 170'C przez około 25 minut. Na sam koniec odwijamy folię by mięso się zarumieniło. Polędwiczki wieprzowe są badzo delikatne w smaku, robiłam juz je na kilka sposobów. Każda wersja mi smakuje. Polędwiczki wieprzowe są moją propozycją na elegancki obiad np. na Dzień Matki. Podałam je z puree ziemniaczanym mocno doprawionym czosnkiem. Mięso jest bardzo aromatyczne, mięciutkie i wybornie smakuje. Polędwiczki wieprzowe po włosku zgłaszam do akcji: - "Co mamy dla mamy? " którą prowadzi Lejdi-of-the-house. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne