Bułeczki razowe z ziarnami od Bei


Składniki:

200 g m±ki pszennej chlebowej
150 g razowej m±ki orkiszowej - dałam raz pełnoziarnist± a drugi żytni± 720
50 g razowej m±ki żytniej
30 g otrębów owsianych
ok. 250-270 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suchych drożdży (lub ok. 12 g ¶wieżych)
2 łyżki oliwy
1,5 – 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (można pomin±ć)
60 g mieszanki ulubionych ziaren - dałam słonecznik, biały sezam, siemie lniane z tego 1-2 łyżki odkładamy do posypania bułeczek


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w około 1/3 szklanki letniej wody - woda odjęta z tej w przepisie. Odstawiamy na 5-10 minut.

M±kę łaczymy w misce z otrębami i sol±,
wlewamy rozczyn drożdzowy i syrop az agawy lub miód.

Stopniowo dodajemy wodę - jej ilo¶ć bedzie zależna od m±ki żytnije jakiej użyjemy do przygotowania bułeczek.

Wyrabiamy ciasto i dodajemy ziarna, wyrabiamy przez około 5-8 minut.
Gdy ciasto się nie klei do miski formujemy kulę i przekładamy je do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy na 60-70 minut do wyrastania - ciasto ma podwoić objęto¶ć.

Wyro¶nięte ciasto odgazowujemy, przekładamy na blat i dzielimy na około 8 częsci.
Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do ieczenia blaszce. Przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200'C. Każd± bułeczkę smarujemy lekko wod± i posypujemy ziarnami lekko je dociskaj±c.

Bułeczki pieczemy w 200'C przez około 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy jeszcze około 15-20 minut aż będ± br±zowe.
Studzimy na kratce kuchennej.



Zobaczyłam te bułeczki u Bei która prowadzi bloga www.beawkuchnia.com... już jaki¶ czas temu. Piekłam je już kilka razy - s± pyszne, z ziarenkami takie jakie lubię.

Zajadalam je z serem korycińskim i chutneyem z rabarbaru. Pyszno¶ci po prostu :)

Bułeczki razowe z ziarnami zgłaszam do akcji "Czas na piknik" któr± prowadzi Usagi.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne