Granola idealna wg. Poleczki


Składniki:

Granola idealna wg. Poleczki 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
150 ml jednodniowego soku jabłkowo-gruszkowego - ja dałam pół na pół jabłkowy i pomarańczowy
100 ml syropu z daktyli (syropu klonowego lub miodu)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80 g płatków owsianych górskich
80 g płatków orkiszowych
80 g płatków żytnich
80 g płatków jęczmiennych
80 g płatków pszennych
3 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki ziaren siemienia lnianego
100 g płatków migdałowych
3 łyżki mieszanych orzechów
2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika
2 łyżki wyłuskanych ziaren dyni
2-4 łyżek rodzynek sułtańskich - dałam koryntki
2-4 łyżek rodzynek koryntek
4-6 łyżek suszonej żurawiny
4-6 łyżek suszonej czarnej porzeczki lub czarnej jagody (można kupić w Herbapolu)
10 posiekanych suszonych moreli
2 łyżki posiekanych suszonych daktyli lub suszonych fig
3 łyżki wiórek kokosowych
sok z 1 cytryny



Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 160'C.
Blachę taką dość sporą smarujemy delikatnie oliwą.

W garnuszku mieszamy razem sok, oliwę, syrop z daktyli albo miód, ekstrakt z wanilii i odrobinę soli. Lekko podgrzewamy by składniki się połączyły.

W misce łączymy wszytskie rodzaje płatków z pozostałymi składnikami, skrapiamy całość sokiem z cytryny.

Polewamy mieszanką z garnuszka i całość dokładnie mieszamy. Możecie dodać jakiś ze składników gdybyście chcieli - ja zwiększyłam ilość moreli.

Granolę przesypujemy na blaszkę dość cienką warstwą i pieczemy około 45 minut. Powinna być chrupka i lekko brązowa.
Mieszamy dokładnie co 10 minut podczas pieczenia.

Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekładamy do szklanego słoika albo do puszki.

Granolę jemy z jogurtem albo mlekiem.



Uwielbiam domowe granole - lubię je robić, mieszać różne składniki.

Tą granolę zobaczyłam u Zawszepoleczki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com.

Granola jest przepyszna - ostanio jadałam śniedanie idealne granola, świeże truskawki i jogurt.
Pyszności...





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne