Granola idealna wg. PoleczkiSkładniki: 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek 150 ml jednodniowego soku jabłkowo-gruszkowego - ja dałam pół na pół jabłkowy i pomarańczowy 100 ml syropu z daktyli (syropu klonowego lub miodu) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 80 g płatków owsianych górskich 80 g płatków orkiszowych 80 g płatków żytnich 80 g płatków jęczmiennych 80 g płatków pszennych 3 łyżki ziaren sezamu 3 łyżki ziaren siemienia lnianego 100 g płatków migdałowych 3 łyżki mieszanych orzechów 2 łyżki wyłuskanych ziaren słonecznika 2 łyżki wyłuskanych ziaren dyni 2-4 łyżek rodzynek sułtańskich - dałam koryntki 2-4 łyżek rodzynek koryntek 4-6 łyżek suszonej żurawiny 4-6 łyżek suszonej czarnej porzeczki lub czarnej jagody (można kupić w Herbapolu) 10 posiekanych suszonych moreli 2 łyżki posiekanych suszonych daktyli lub suszonych fig 3 łyżki wiórek kokosowych sok z 1 cytryny |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 160'C. Blachę taką dość sporą smarujemy delikatnie oliwą. W garnuszku mieszamy razem sok, oliwę, syrop z daktyli albo miód, ekstrakt z wanilii i odrobinę soli. Lekko podgrzewamy by składniki się połączyły. W misce łączymy wszytskie rodzaje płatków z pozostałymi składnikami, skrapiamy całość sokiem z cytryny. Polewamy mieszanką z garnuszka i całość dokładnie mieszamy. Możecie dodać jakiś ze składników gdybyście chcieli - ja zwiększyłam ilość moreli. Granolę przesypujemy na blaszkę dość cienką warstwą i pieczemy około 45 minut. Powinna być chrupka i lekko brązowa. Mieszamy dokładnie co 10 minut podczas pieczenia. Upieczoną granolę wyjmujemy z piekarnika, studzimy i przekładamy do szklanego słoika albo do puszki. Granolę jemy z jogurtem albo mlekiem. Uwielbiam domowe granole - lubię je robić, mieszać różne składniki. Tą granolę zobaczyłam u Zawszepoleczki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com. Granola jest przepyszna - ostanio jadałam śniedanie idealne granola, świeże truskawki i jogurt. Pyszności... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne