Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty


Składniki:

3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 100% hydracji
2 szklanki m±ki żytniej razowej
1 szklanki m±ki jasnej pszennej
1/4 szklanki pestek dyni
1.4 szklanki siemienia lnianego
1/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki otr±b
1 płaska łyżka soli
1 3/4 szklanki letniej wody


Sposób przygotowania:

Do miski wsypjemy m±kę, sól, ziarna, otręby i płatki owsiane - wszytsko mieszamy palcami.

Dodajemy zakwas wymieszany z wod± a następnie cało¶ć mieszamy łyżk± około 2 minut.

Przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej oliw± i wysypanej m±ki.
Wierzch ciasta wygładzamy łyżk± pomoczon± w wodzie.

Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyro¶nięcia - ma podwoić objęto¶ć.


Wkładamy wyro¶nięty chleb do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy przez około 80 minut.

Studzimy całkowicie przed krojeniem.



Chleb ten pokazała już jaki¶ czas temu Basia z bloga www.makagigi.blogspot.com.

Zaczarowała mnie nim musiałam więc go upiec.

I jest tak jak pisze Basia szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika.

Chleb wpisuje się w mój repertuar - chlebów ulubionych. Basiu wiekie dzięki za przepis :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne