Chleb pszenno-żytni wieloziarnistySkładniki: 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego 100% hydracji 2 szklanki m±ki żytniej razowej 1 szklanki m±ki jasnej pszennej 1/4 szklanki pestek dyni 1.4 szklanki siemienia lnianego 1/4 szklanki słonecznika 1/4 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki otr±b 1 płaska łyżka soli 1 3/4 szklanki letniej wody |
Sposób przygotowania: Do miski wsypjemy m±kę, sól, ziarna, otręby i płatki owsiane - wszytsko mieszamy palcami. Dodajemy zakwas wymieszany z wod± a następnie cało¶ć mieszamy łyżk± około 2 minut. Przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej oliw± i wysypanej m±ki. Wierzch ciasta wygładzamy łyżk± pomoczon± w wodzie. Przykrywamy ciasto i odstawiamy do wyro¶nięcia - ma podwoić objęto¶ć. Wkładamy wyro¶nięty chleb do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy przez około 80 minut. Studzimy całkowicie przed krojeniem. Chleb ten pokazała już jaki¶ czas temu Basia z bloga www.makagigi.blogspot.com. Zaczarowała mnie nim musiałam więc go upiec. I jest tak jak pisze Basia szybko się go robi ale jeszcze szybciej znika. Chleb wpisuje się w mój repertuar - chlebów ulubionych. Basiu wiekie dzięki za przepis :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne