Kurczak Yakitori


Składniki:

Kurczak Yakitori 500g filetów z udek kurczaka - ja dałam fileta z indyka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka sosu śliwkowego
2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
2 łyżki miodu
1-2 ząbki posiekanego czosnku
1,5 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki


Sposób przygotowania:

Do miseczki wlewamy wszytskie płynne składniki marynaty, dodajemy czosnek oraz imbir. Mieszamy do połączenia się składników.

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty.

Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do marynowania na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.

Patyczki do grillowania moczymy w wodzie by się nam nie przypalały.
Mięso lekko osączamy z marynaty i nabijamy na patyczki.

Grilujemy około 10 minut - ja zrobiłam to na patelni grilowej.



Anitka która prowadzi bloga www.atinabc.blox.pl... jakiś czas temu pokazała tegio kurczaka.

Muszę się przyznać najbardziej zaintrygował mnie sos śliwkowy - nigdy jeszcze go nie używałam.

Kupiłam go i z wielką ochotą zrobiłam to danie. Zamiast kurczaka użyłam indyka - choć i z kurczakiem też robiłam.

Mięso wyszło mięciutkie, aromatyczne i bardzo mi smakowało. Podałam do niego sałatkę z kapusty pekińskiej z pomidorami z lekkim sosem czosnkowym.

Kurczak ten jest daniem kuchni japońskiej więc zgłaszam go do akcji "Z widelcem po Azji" którą prowadzą Irena i Andrzej.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne