Kurczak YakitoriSkładniki: 500g filetów z udek kurczaka - ja dałam fileta z indyka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka sosu śliwkowego 2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego 2 łyżki miodu 1-2 ząbki posiekanego czosnku 1,5 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki |
Sposób przygotowania: Do miseczki wlewamy wszytskie płynne składniki marynaty, dodajemy czosnek oraz imbir. Mieszamy do połączenia się składników. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do marynaty. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do marynowania na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Patyczki do grillowania moczymy w wodzie by się nam nie przypalały. Mięso lekko osączamy z marynaty i nabijamy na patyczki. Grilujemy około 10 minut - ja zrobiłam to na patelni grilowej. Anitka która prowadzi bloga www.atinabc.blox.pl... jakiś czas temu pokazała tegio kurczaka. Muszę się przyznać najbardziej zaintrygował mnie sos śliwkowy - nigdy jeszcze go nie używałam. Kupiłam go i z wielką ochotą zrobiłam to danie. Zamiast kurczaka użyłam indyka - choć i z kurczakiem też robiłam. Mięso wyszło mięciutkie, aromatyczne i bardzo mi smakowało. Podałam do niego sałatkę z kapusty pekińskiej z pomidorami z lekkim sosem czosnkowym. Kurczak ten jest daniem kuchni japońskiej więc zgłaszam go do akcji "Z widelcem po Azji" którą prowadzą Irena i Andrzej. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne