Migdałowe ciasto z rabarbarem


Składniki:

250 g rabarbaru
150 g m±ki
40 g drobno zmielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g miękkiego masła
130 g cukru
2 jajka
100 ml jogurtu
2 łyżki amaretto lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu
skórka starta z 1 cytryny
1/2 dużego strartego ziarenka tonki lub nasionka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy

Kruszonka:
40 g mielonych migdałów
40 g cukru br±zowego jasnego
5 łyżek roztopionego masła


Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180'C.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy.

M±kę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, dodaj±c po jednym jajku i miksujemy aż masa będzie jednolita.

Miksujemy na wolnych obrotach i dodajemy strat± skórkę z cytryny, start± tonkę i amaretto.
Następnie dodajemy na przemian m±kę i jogurt.

Tortownicę smarujemy masłem i lekko wysypujemy m±k±.
Przelewamy ciasto, na wierzchu układamy rabarbar i lekko wgniatamy go w ciasto.

Przygotowujemy kruszonkę i posypujemy ni± ciasto - można też posypac je cukrem wymieszanym z start± tonk± lub płatkami migdałowymi.

Pieczemy ciasto około 60 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w piekarniku a następnie studzimy na kratce.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne