Migdałowe ciasto z rabarbaremSkładniki: 250 g rabarbaru 150 g m±ki 40 g drobno zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g miękkiego masła 130 g cukru 2 jajka 100 ml jogurtu 2 łyżki amaretto lub 2 dodatkowe łyżki jogurtu skórka starta z 1 cytryny 1/2 dużego strartego ziarenka tonki lub nasionka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy Kruszonka: 40 g mielonych migdałów 40 g cukru br±zowego jasnego 5 łyżek roztopionego masła |
Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 180'C. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy. M±kę mieszamy z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem, dodaj±c po jednym jajku i miksujemy aż masa będzie jednolita. Miksujemy na wolnych obrotach i dodajemy strat± skórkę z cytryny, start± tonkę i amaretto. Następnie dodajemy na przemian m±kę i jogurt. Tortownicę smarujemy masłem i lekko wysypujemy m±k±. Przelewamy ciasto, na wierzchu układamy rabarbar i lekko wgniatamy go w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę i posypujemy ni± ciasto - można też posypac je cukrem wymieszanym z start± tonk± lub płatkami migdałowymi. Pieczemy ciasto około 60 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy na kilka minut w piekarniku a następnie studzimy na kratce. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne