Bułeczki ¶niadaniowe z miodem


Składniki:

1 tbsp suchych drożdży
szczypta cukru
1/4 szklanki ciepłej wody około 40'C
1 szklanka ma¶lanki albo mleka
2 łyżki miodu
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
4 - 4 1/2 szklanki m±ki


Sposób przygotowania:

Drożdze mieszamy ze szczypt± cukru i wod± - odstawiamy na 10 minut by się drożdże rozpu¶ciły.

W dużej misce łaczymy ma¶lnakę lub mleko, miód, skórkę z cytryny, jajko, rozpuszczone masło oraz sól.

Stopniowo dodajemy m±kę tak po 1/2 szklanki - mieszamy drewnian± łyżk±. Gdy ciasto bedzie gęste przekładamy na stolnicę i wyrabiamy.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1- 1,5 godziny.

Ciasto dzielimy na pół i z każdej porcji robimy rulon a następnie kroimy na 4-5 kawałków. Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę.

Bułeczki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrastania na około 30 minut.

Pieczemy w 190'C przez około 15 minut. Studzimy na kratce kuchennej.



Szybkie i smaczne bułeczki - tylko moje lekko popękały.
Przepis na te bułeczki podała Paproszek na swoim blogu www.paproszkowegotowanie.blogspot.com.

Pasuj± do wszystkiego do wędliny, do sera.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne