Bułeczki ¶niadaniowe z miodemSkładniki: 1 tbsp suchych drożdży szczypta cukru 1/4 szklanki ciepłej wody około 40'C 1 szklanka ma¶lanki albo mleka 2 łyżki miodu skórka starta z 1 cytryny 4 łyżki rozpuszczonego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 4 - 4 1/2 szklanki m±ki |
Sposób przygotowania: Drożdze mieszamy ze szczypt± cukru i wod± - odstawiamy na 10 minut by się drożdże rozpu¶ciły. W dużej misce łaczymy ma¶lnakę lub mleko, miód, skórkę z cytryny, jajko, rozpuszczone masło oraz sól. Stopniowo dodajemy m±kę tak po 1/2 szklanki - mieszamy drewnian± łyżk±. Gdy ciasto bedzie gęste przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 1- 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na pół i z każdej porcji robimy rulon a następnie kroimy na 4-5 kawałków. Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do wyrastania na około 30 minut. Pieczemy w 190'C przez około 15 minut. Studzimy na kratce kuchennej. Szybkie i smaczne bułeczki - tylko moje lekko popękały. Przepis na te bułeczki podała Paproszek na swoim blogu www.paproszkowegotowanie.blogspot.com. Pasuj± do wszystkiego do wędliny, do sera. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne