Chleb z prażonymi płatkami owsianymi Weekendowa Piekarnia 118Składniki: 120 g aktywnego żytniego zakwasu 450 g m±ki pszennej 150 g m±ki pełnoziarnistej 15 g ¶wieżych drożdży 450 g wody 1-2 łyżeczki golden syrup (lub miodu) 1 łyżka soli 40 g płatków owsianych |
Sposób przygotowania: Zakwas w misce ł±czymy z wod±, dodajemy m±ki, drożdze i golden syrup. Miksujemy wszytskie składniki mikserem z hakiem przez 7-8 minut. W tym samym czasie prażymy płatki owsiane na suchej patelni. Powinny nabrac lekko złotego koloru. Studzimy je. Do ciasta chlebowego dodajemy płatki i sól, ponownie miksujemy 5 minut. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy foli± i odstawiamy w ciepłe miejscve na 2 godziny do wyrastania. Wyro¶nięte ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej oliw± i wysypanej otrębami. Odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Wrzucamy pół szklanki kostek lodu i wkładamy chleb. Zmniejszamy temperaturę do 225'C i pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce. Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni była Kornik która prowadzi bloga www.kornikwkuchni.blogspot.com. W końcu mam czas by nadrobić zaległo¶ci w pieczeniu. Chleb bardzo szybko mi wyrastał, ale to pewnie za spraw± temperatury :) Chleb bardzo mi posmakowa, ma dużo dziurek i pozostaje ¶wieży nawet na trzeci dzień. . [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne