Chleb z prażonymi płatkami owsianymi Weekendowa Piekarnia 118


Składniki:

120 g aktywnego żytniego zakwasu
450 g m±ki pszennej
150 g m±ki pełnoziarnistej
15 g ¶wieżych drożdży
450 g wody
1-2 łyżeczki golden syrup (lub miodu)
1 łyżka soli
40 g płatków owsianych


Sposób przygotowania:

Zakwas w misce ł±czymy z wod±, dodajemy m±ki, drożdze i golden syrup.
Miksujemy wszytskie składniki mikserem z hakiem przez 7-8 minut.

W tym samym czasie prażymy płatki owsiane na suchej patelni. Powinny nabrac lekko złotego koloru. Studzimy je.

Do ciasta chlebowego dodajemy płatki i sól, ponownie miksujemy 5 minut.
Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy foli± i odstawiamy w ciepłe miejscve na 2 godziny do wyrastania.

Wyro¶nięte ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej oliw± i wysypanej otrębami.
Odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C.
Wrzucamy pół szklanki kostek lodu i wkładamy chleb.

Zmniejszamy temperaturę do 225'C i pieczemy przez 25-30 minut.
Studzimy na kratce.



Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni była Kornik która prowadzi bloga www.kornikwkuchni.blogspot.com.

W końcu mam czas by nadrobić zaległo¶ci w pieczeniu.

Chleb bardzo szybko mi wyrastał, ale to pewnie za spraw± temperatury :)

Chleb bardzo mi posmakowa, ma dużo dziurek i pozostaje ¶wieży nawet na trzeci dzień. .


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne