Rolada z indyka ze szpinakiem i serem


Składniki:

Rolada z indyka ze szpinakiem i serem 600 g filetu z indyka
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
10 palstrów sera żółtego - takiego ostrzejszego w smaku
10-12 plastrów mozarelli
sól różana
świeżo zmielony pieprz
czosnek granulowany
2 ząbki czosnku
świeżo zmielona gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Filet z indyka rozbijamy na grubość około 1/2 cm. Posypujemy z obu stron solą różaną, świeżo zmielonym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym - ale tylko od środka.
Zwijamy i wkładamy w woreczku do lodówki na kilka godzin albo na całą noc.

Na patelni odparowujemy szpinak, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, piperzem oraz dodajemy dwa ząbki czosnku.

Rozwijamy pierś z indyka na folię aluminiową, układamy ser żółty a na niego równo szpinak.
Na szpinak układamy ser mozarella.

Teraz zwijamy roladę wzdłóż krótszego boku - tak dośc ciasno.
Obwiązujemy nitką.

Obsmażamy roladę na patelni ma maśle i przekładamy do blaszki.

Przykrywamy folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 160-170'C przez około 25-30 miut.
Po około 15 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy bez niej.



Roladę tą zrobiłam jakiś czas temu i jestem bardzo dumna z efekty jaki udało mi się osiągnąć gdyż przepis jest mój :)

Rolada wyszła pyszna, mięso nie jest suche a smaki idelanie do siebie pasują.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne