Rolada z indyka ze szpinakiem i seremSkładniki: 600 g filetu z indyka 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 10 palstrów sera żółtego - takiego ostrzejszego w smaku 10-12 plastrów mozarelli sól różana świeżo zmielony pieprz czosnek granulowany 2 ząbki czosnku świeżo zmielona gałka muszkatołowa |
Sposób przygotowania: Filet z indyka rozbijamy na grubość około 1/2 cm. Posypujemy z obu stron solą różaną, świeżo zmielonym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym - ale tylko od środka. Zwijamy i wkładamy w woreczku do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Na patelni odparowujemy szpinak, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, piperzem oraz dodajemy dwa ząbki czosnku. Rozwijamy pierś z indyka na folię aluminiową, układamy ser żółty a na niego równo szpinak. Na szpinak układamy ser mozarella. Teraz zwijamy roladę wzdłóż krótszego boku - tak dośc ciasno. Obwiązujemy nitką. Obsmażamy roladę na patelni ma maśle i przekładamy do blaszki. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 160-170'C przez około 25-30 miut. Po około 15 minutach zdejmujemy folię i dopiekamy bez niej. Roladę tą zrobiłam jakiś czas temu i jestem bardzo dumna z efekty jaki udało mi się osiągnąć gdyż przepis jest mój :) Rolada wyszła pyszna, mięso nie jest suche a smaki idelanie do siebie pasują. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne