Sorbet truskawkowy


Składniki:

Sorbet truskawkowy 600 g puree truskawkowego
6 łyżek cukru miętowego
1 łyżka octu balsamicznego cytrynowego
1 łyżka wódki
skórka otarta z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny


Sposób przygotowania:

W misce łaczymy sorbet truskawkowy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy i wlewamy na końcu wódkę.

Tak przygotowaną mieszankę wkładamy do lodówki by się dobrze schłodziła - ja wstawiłam ją na całą noc.

Następnego dnia przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalki.
W ciągu kilku pierwszych godzin trzy raz wyjmujemy sorber i miksujemy go blenderem. Zapobiegnie to powstawaniu kryształków.



Nie wiem czy tylko u mnie czy u Was jest podobnie ale truskawki w tym roku sa jakieś takie nie truskawkowe.

Kupiłam truskawki i nie będąc zbytnio z nch zadowolona postanowiłam zrobić z nich sorbet truskawkwy.

Przepis wymysliłam sama - dodatki w postaci cukru miętowego, octu balsamicznego i cytryny sprawiły, że sorbet jest bardzo orzeżwiający.

Dodatek wódki sprawia, że sorbet nie zmarźnie nam zbyt mocno ale i tak na chwilkę przed nałożeniem należy go postawić na blacie w kuchni.

Polecam Wam mój sorbet truskawkowy bo jest pyszny :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne