Grilowana cukinia z limonkową nutkąSkładniki: 2 średnie cukinie 100 ml oliwy z oliwek 50 ml oleju 25 ml octu różanego otarta skórka z 1 limonki sok wyciśnięty z 1 limonki 3 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 3 ząbki czosnku sól do smaku |
Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki grubości pomiędzy 0,5 a 1 cm. Grilujemy na patelni i układamy w miseczce z pokrywką by całkowicie ostygła. W miseczce łaczymy oliwę, olej, ocet różany oraz skórkę i sok z limonki, suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz soł według smaku. Marynatę dokładnie mieszamy. Wyjmujemy cukinię i układając ją warstwami zalewamy marynatą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki. Pomysł na tą cukinię pwostał na podstawie przepisu na marynowane bakłażany. Składniki marynaty wymyśliłam sama i powiem Wam cukinia zamarynowana w ten sposób jest przepyszna. Orzeźwiająca, soczysta - więc teraz gdy sezon na nią w pełni polecam Wam jej zrobienie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne