Grilowana cukinia z limonkową nutką


Składniki:

2 średnie cukinie
100 ml oliwy z oliwek
50 ml oleju
25 ml octu różanego
otarta skórka z 1 limonki
sok wyciśnięty z 1 limonki
3 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
3 ząbki czosnku
sól do smaku


Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki grubości pomiędzy 0,5 a 1 cm.
Grilujemy na patelni i układamy w miseczce z pokrywką by całkowicie ostygła.

W miseczce łaczymy oliwę, olej, ocet różany oraz skórkę i sok z limonki, suszone pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz soł według smaku.
Marynatę dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy cukinię i układając ją warstwami zalewamy marynatą.
Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.



Pomysł na tą cukinię pwostał na podstawie przepisu na marynowane bakłażany.

Składniki marynaty wymyśliłam sama i powiem Wam cukinia zamarynowana w ten sposób jest przepyszna.

Orzeźwiająca, soczysta - więc teraz gdy sezon na nią w pełni polecam Wam jej zrobienie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne