Chutney z mango o ostro-słodkim smaku


Składniki:

2 owoce mango - dałam duże i średnie
2 średnie gruszki
4 cm kawałek czerwonej papryki pepperoni
4 cm kawałek zielonej papryki pepperoni
2 łyżki rodzynek
7 suszonych daktyli

150 ml octu figowego
100 g brązowego cukru jasnego
50 g zwykłego cukru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 duży ząbek czosnku
2 goździki
6 cm kawałek kory cynamonowej
sól do smaku


Sposób przygotowania:

Owoce mango obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1cm. Wrzucamy do miseczki.
Gruszki także obieramy i kroimy w kostkę o podobnej wielkości.
Papryczki kroimy w cieniutkie paseczki.

W garnku łaczymy ocet figowy z cukrami, dodajemy starty imbir oraz czosnek. Wrzucamy goździki i korę cynamonową i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Dodajemy mango, papryczki, rodzynki i pokrojone daktyle. Gotujemy około 40 minut od czasu do czasu mieszając.

Wrzucamy pokrojone gruszki i gotujemy kolejne 20 minut - tym razem mieszając dość często bo chutney bedzie nam gęstniał.

Gorący chutney wkładamy do wyparzonych słoiczków - wczesniej wyławiając korę cynamonową i gożdziki.
Ja z podanej ilości składników otrzymałam dwa słoiczki po 370 ml każdy.



Zrobienie chytney'a z mango chodziło za mną juz od jakiegoś czasu. Kupiłam w końcu bardzo dojrzałe i słodkie mango i poszukałam przepisu.

Skorzystałam z kilku bo w każdym podobało mi się coś innego :)

Otrzymałam chutney o pieknym kolorze, słodko-ostry, o zapachu cynamonu. Gruszki które się nie do końca rozgotowały przełamują prawie gładką strukturę mango.

To mój debiut jeżeli chodzi o chutney z mango ale bardzo udany i już wiem, że na stałe zagości w moim repertuarze przetworowym. Do czego i Was gorąco namamwiam.






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne