Chutney z mango o ostro-słodkim smakuSkładniki: 2 owoce mango - dałam duże i średnie 2 średnie gruszki 4 cm kawałek czerwonej papryki pepperoni 4 cm kawałek zielonej papryki pepperoni 2 łyżki rodzynek 7 suszonych daktyli 150 ml octu figowego 100 g brązowego cukru jasnego 50 g zwykłego cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 duży ząbek czosnku 2 goździki 6 cm kawałek kory cynamonowej sól do smaku |
Sposób przygotowania: Owoce mango obieramy i kroimy w kostkę o boku około 1cm. Wrzucamy do miseczki. Gruszki także obieramy i kroimy w kostkę o podobnej wielkości. Papryczki kroimy w cieniutkie paseczki. W garnku łaczymy ocet figowy z cukrami, dodajemy starty imbir oraz czosnek. Wrzucamy goździki i korę cynamonową i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy mango, papryczki, rodzynki i pokrojone daktyle. Gotujemy około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Wrzucamy pokrojone gruszki i gotujemy kolejne 20 minut - tym razem mieszając dość często bo chutney bedzie nam gęstniał. Gorący chutney wkładamy do wyparzonych słoiczków - wczesniej wyławiając korę cynamonową i gożdziki. Ja z podanej ilości składników otrzymałam dwa słoiczki po 370 ml każdy. Zrobienie chytney'a z mango chodziło za mną juz od jakiegoś czasu. Kupiłam w końcu bardzo dojrzałe i słodkie mango i poszukałam przepisu. Skorzystałam z kilku bo w każdym podobało mi się coś innego :) Otrzymałam chutney o pieknym kolorze, słodko-ostry, o zapachu cynamonu. Gruszki które się nie do końca rozgotowały przełamują prawie gładką strukturę mango. To mój debiut jeżeli chodzi o chutney z mango ale bardzo udany i już wiem, że na stałe zagości w moim repertuarze przetworowym. Do czego i Was gorąco namamwiam. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne