Śliwki w occie i bajeczny ocet śliwkowySkładniki: 1250 g twardych śliwek węgierek 250 g cukru 250 ml octu spirytusowego 5-7 gożdzików 5 cm kawałek kory cynamonu 12 łyżek cukru do zasypania śliwek |
Sposób przygotowania: Śliwki dokładnie myjemy i wyjmujemy z nich pestki. Wrzucamy je do garnka. W drugim garnku zagotowujemy ocet z cukrem oraz z goździkami i cynamonem. Wrzącą zalewą zalewamy śliwki. Co kilka godzin mieszamy śliwki - octu z czasem będzie nam przybywało. Całość przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie śliwki lekko odciskamy na sitku i układamy w słoikach. Do każego słoika wsypujemy minimum 3 łyżki cukru - chodzi o to by śliwki były całkowicie nim przykryte. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do piwnicy. Do butelki zlewamy ocet, zakręcamy i także ostawiamy. Chciałam zrobić te śliwki ale jakoś nie mogłam natrafić na takie prawdziwe twarde węgierki. To konieczne by śliwki w occie się nam udały - inaczej całość sfermentuje i nasza praca pójdzie na marne. Robiąc je skorzystałam z przepisu Olgi Smile który zamieściła w swojej książce "Smak imprezy". Zarówno śliwki jak i ocet wyszły rewelacyjne, lekko słodkie z posmakiem goździków i cynamonu. Olga dziękuję za wspaniały przepis :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne