Pieczony karmazyn z warzywami


Składniki:

Pieczony karmazyn z warzywami 2 filety z karmazyna
2 łyżki sosu teriyaki
5 cieniutkich plasterków świeżego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do ryb
sól

1 mała cukinia
2 marchewki
3 ziemniaki
3 łyżki oliwy carotino
1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków warzywnych
świeżo zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Filety z karmazyna nacieramy przyprawą do ryb, polewamy sosem teriyaki i posypujemy odrobiną soli.
Imbir kroimy w cieniutkie paseczki i obkładamy nim rybę.
Przykrywamy i odstawimy na 3-4 godziny.

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki, marchewkę obieramy i kroimy w kółka a ziemniaki w większą kostkę.
Wrzucamy do naczynia żaroodponego, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą do szaszłyków i świeżo zmielonym pieprzem.

Na warzywach układamy karmazyna i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C.
Pieczemy około 30 minut - warzywa mają być lekko twarde.



Już od jakiegoś czasu miałam wstawić ten przepis ale jakoś zawsze brakowało mi czasu. Nadrabiam dzisiaj bo przepis jest banalnie prosty - danie z jednego naczynia, lubię takie.

Karmazyn jest rybą o dość specyficznym smaku - zdaję sobie sprawę iż nie każdemu może smakować.

Ja zrobiłam go w lekkiej marynacie i upiekłam z warzywami - prosto i smacznie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne