Pieczony karmazyn z warzywamiSkładniki: 2 filety z karmazyna 2 łyżki sosu teriyaki 5 cieniutkich plasterków świeżego imbiru 1 łyżeczka przyprawy do ryb sól 1 mała cukinia 2 marchewki 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy carotino 1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków warzywnych świeżo zmielony czarny pieprz |
Sposób przygotowania: Filety z karmazyna nacieramy przyprawą do ryb, polewamy sosem teriyaki i posypujemy odrobiną soli. Imbir kroimy w cieniutkie paseczki i obkładamy nim rybę. Przykrywamy i odstawimy na 3-4 godziny. Cukinię myjemy i kroimy w plasterki, marchewkę obieramy i kroimy w kółka a ziemniaki w większą kostkę. Wrzucamy do naczynia żaroodponego, polewamy oliwą i posypujemy przyprawą do szaszłyków i świeżo zmielonym pieprzem. Na warzywach układamy karmazyna i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 30 minut - warzywa mają być lekko twarde. Już od jakiegoś czasu miałam wstawić ten przepis ale jakoś zawsze brakowało mi czasu. Nadrabiam dzisiaj bo przepis jest banalnie prosty - danie z jednego naczynia, lubię takie. Karmazyn jest rybą o dość specyficznym smaku - zdaję sobie sprawę iż nie każdemu może smakować. Ja zrobiłam go w lekkiej marynacie i upiekłam z warzywami - prosto i smacznie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne