Gruszki w occieSkładniki: 1 kg twardych gruszek sok z 1 cytryny Syrop: 40 dkg cukru 250 ml wody 250 ml octu jabłkowego 6% 2-3 goździki 5 cm kawałek laski cynamonu 1/2 laski wanilii |
Sposób przygotowania: Gruszki obieramy i kroimy na połówki. W misce łączymy zimną wodę z sokiem z cytryny, wkładamy do niej obrane gruszki by nam nie ściemniały. Wszystkie składniki syropu zagotowujemy. Osuszone z wody gruszki sparzamy wrzącym syropem i zostawiamy na dobę. Nazajutrz odlewamy syrop przecedzając go i wydłubując z laski nasionka które dodajemy do syropu, zagotowujemy i lekko studzimy. Gruszki układamy w słoikach i zalewamy syropem - syropu sporo zostanie. Zakęcamy słoiki i zawijamy w kołdrę na 30-40 minut. Jakoś w tym roku robię owoce w occie po śliwkach przyszedł czas na gruszki. Robiłam je już w zeszłym roku ale tym razem dodałam laskę wanilii i powiem Wam to był strzał w dziesiątkę. Gruszki wyszły pyszne ale pamiętajcie by kupić bardzo twarde gruszki gdyście chcieli zrobić je w occie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne