Gruszki w occie


Składniki:

Gruszki w occie 1 kg twardych gruszek
sok z 1 cytryny

Syrop:
40 dkg cukru
250 ml wody
250 ml octu jabłkowego 6%
2-3 goździki
5 cm kawałek laski cynamonu
1/2 laski wanilii



Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy i kroimy na połówki. W misce łączymy zimną wodę z sokiem z cytryny, wkładamy do niej obrane gruszki by nam nie ściemniały.

Wszystkie składniki syropu zagotowujemy. Osuszone z wody gruszki sparzamy wrzącym syropem i zostawiamy na dobę.

Nazajutrz odlewamy syrop przecedzając go i wydłubując z laski nasionka które dodajemy do syropu, zagotowujemy i lekko studzimy.
Gruszki układamy w słoikach i zalewamy syropem - syropu sporo zostanie.

Zakęcamy słoiki i zawijamy w kołdrę na 30-40 minut.



Jakoś w tym roku robię owoce w occie po śliwkach przyszedł czas na gruszki.

Robiłam je już w zeszłym roku ale tym razem dodałam laskę wanilii i powiem Wam to był strzał w dziesiątkę.

Gruszki wyszły pyszne ale pamiętajcie by kupić bardzo twarde gruszki gdyście chcieli zrobić je w occie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne