Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122


Składniki:

100 g dojrzałego białego zakwasu pszennego 100% hydracji *
450 g mąki
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
12 g cukru
10 g masła
350 g wody

* - aby uzyskać zakwas pszenny bierzemy łyżkę zakwasu żytniego 100% hydracji dokarmiamy go 100 ml letniej wody i 100 g mąki pszennej chlebowej i po 10-12 godzinach mamy zakwas pszenny 100% hydracji


Sposób przygotowania:

Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne, troche lepkie ciasto. Ja musiałam dodać dodatkowo około 3 łyżek mąki bo moje ciasto jakoś się strasznie lepiło.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny i składamy je dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na kawałki - ja podzieliłam je na 12 części. Z każdej formujemy lekko kule i odstawiamy na 10 minut by odpoczęły.

Za pomocą drewnianego wałka każdą porcję ciasta wałkujemy na owalne cienkie placki a następnie zwijamy w rulon.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.
Odstawiamy do ponownego wyrastania by prawie podwoiły swoją objętość.

Wstawiamy blachę do nagrzanego do 240'C piekarnika i pieczemy z parą przez 10 minut.
Następnie obniżamy temperaturę do 220'C i dopiekamy jeszcze 10-15 minut.
Studzimy na kratce.



Kolejną propozycją w ramach Weekendowej Piekarni są ałtajckie rożki Mariany na które przepis podała Tatter z bloga www.palcelizac.blogspot.com.

Już kilka razy sie spotkałam z przepisem na te bułeczki ale jeszcze nigdy ich nie piekłam. Dlatego teraz postanowiłam, że to zrobię.

Bo jak wracać do wspólnego pieczenia chleba to trzeba iść na całość ;)

Rożki wyszły smaczne, mi osobiście smakowały najbardziej z prawdziwym masłem i pomidorkiem posypanym solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pyszności :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne