Ałtajskie rożki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122Składniki: 100 g dojrzałego białego zakwasu pszennego 100% hydracji * 450 g mąki 5 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 12 g cukru 10 g masła 350 g wody * - aby uzyskać zakwas pszenny bierzemy łyżkę zakwasu żytniego 100% hydracji dokarmiamy go 100 ml letniej wody i 100 g mąki pszennej chlebowej i po 10-12 godzinach mamy zakwas pszenny 100% hydracji |
Sposób przygotowania: Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy elastyczne, troche lepkie ciasto. Ja musiałam dodać dodatkowo około 3 łyżek mąki bo moje ciasto jakoś się strasznie lepiło. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny i składamy je dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na kawałki - ja podzieliłam je na 12 części. Z każdej formujemy lekko kule i odstawiamy na 10 minut by odpoczęły. Za pomocą drewnianego wałka każdą porcję ciasta wałkujemy na owalne cienkie placki a następnie zwijamy w rulon. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół. Odstawiamy do ponownego wyrastania by prawie podwoiły swoją objętość. Wstawiamy blachę do nagrzanego do 240'C piekarnika i pieczemy z parą przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 220'C i dopiekamy jeszcze 10-15 minut. Studzimy na kratce. Kolejną propozycją w ramach Weekendowej Piekarni są ałtajckie rożki Mariany na które przepis podała Tatter z bloga www.palcelizac.blogspot.com. Już kilka razy sie spotkałam z przepisem na te bułeczki ale jeszcze nigdy ich nie piekłam. Dlatego teraz postanowiłam, że to zrobię. Bo jak wracać do wspólnego pieczenia chleba to trzeba iść na całość ;) Rożki wyszły smaczne, mi osobiście smakowały najbardziej z prawdziwym masłem i pomidorkiem posypanym solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pyszności :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne