Różany mus gruszkowy z nutką melisySkładniki: 2 kg gruszek 5 łyżek cukru różanego 150 g cukru 75 ml syropu różanego 3-4 gałązki świeżej melisy |
Sposób przygotowania: Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem różanym, wrzucamy melisę i odstawiamy na około 5-6 godzin. Po tym czasie dosypujemy pozostały cukier i gotujemy do miękkośći gruszek. Ja gotowałam ponad godzinę - przez dwa dni. Wyjmujemy melisę i jak lubicie gładkie musy to możecie zmiksować go - ja taz zrobiłam. Zagotowujemy ponownie i na sam koniec dodajemy syrop różany. Przekładamy do wyparzonych małych słoiczków, stawiamy na zakrętkach i przykrywamy by wystygły. Robiłam mus z jabłek i tak sobie pomyślałam, że może bym z gruszek zrobiła. Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Chwilę zastanowienia i już wiedziałam z czym połączę moje gruszki - pało na różę i melisę. I wiecie to był strzał w dziesiątkę - mus wyszedł wyborny. Pahnący i bardzo ale to bardzo smaczny - polecam Wam zrobienie takiego musu. Już sobie wyobrażam jaka to będzie radośc gdy zimą otworzę taki słoiczek z jesiennymi skarbami. Przepis dodaję do: - Różowej Akcji Charlotte która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... -oraz do akcji Gruszkwo którą organizuje jot_em która prowdzi bloga www.paranojepodniebienia.blogspot.... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne