Różany mus gruszkowy z nutką melisy


Składniki:

2 kg gruszek
5 łyżek cukru różanego
150 g cukru
75 ml syropu różanego
3-4 gałązki świeżej melisy


Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem różanym, wrzucamy melisę i odstawiamy na około 5-6 godzin.

Po tym czasie dosypujemy pozostały cukier i gotujemy do miękkośći gruszek. Ja gotowałam ponad godzinę - przez dwa dni.

Wyjmujemy melisę i jak lubicie gładkie musy to możecie zmiksować go - ja taz zrobiłam. Zagotowujemy ponownie i na sam koniec dodajemy syrop różany.

Przekładamy do wyparzonych małych słoiczków, stawiamy na zakrętkach i przykrywamy by wystygły.



Robiłam mus z jabłek i tak sobie pomyślałam, że może bym z gruszek zrobiła. Jak pomyślałam tak i zrobiłam.

Chwilę zastanowienia i już wiedziałam z czym połączę moje gruszki - pało na różę i melisę.

I wiecie to był strzał w dziesiątkę - mus wyszedł wyborny.
Pahnący i bardzo ale to bardzo smaczny - polecam Wam zrobienie takiego musu.

Już sobie wyobrażam jaka to będzie radośc gdy zimą otworzę taki słoiczek z jesiennymi skarbami.

Przepis dodaję do:
- Różowej Akcji Charlotte która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl...

-oraz do akcji Gruszkwo którą organizuje jot_em która prowdzi bloga www.paranojepodniebienia.blogspot....



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne