Makaron razowy domowySkładniki: 4 duże jajka - 208 ml 30 ml wody - ja dolałam jeszcze z 15 ml 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lubella 2 szklanki mąki pszennej razowej 1/2 łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: W misce miksera łączymy jajka, wodę, mąki i sól. Zakładamy do miksera i miksujemy łącząc składniki 2 minuty na prędkości 2 - ja mieszałam końcówką do ciast. Zakładamy hak i wyrabiamy na 2 prędkości kolejne 2 minuty. Zdejmujemy miskę i wyrabiamy ręcznie dwie minuty - ciasto ładnie się połączy gdy będziemy je wyrabiać. Nakładamy końcówkę do makaronów - ja wybrałam grube rurki z wzorkiem. Odrywając małe kawałki ciasta wkładamy je do maszynki i robimy makaron. Wielkość rurek to nasz wybór. Układamy rurki na stolnicy i zostawiamy do suszenia. Gdybyśmy się zdecydowali gotować to świezy makaron gotujemy 2-5 minut a suchy około 7 minut. Przyznam się Wam, że dzisiaj miałam wstawić całkowicie inny przepis ale w końcu przetestowałam moja nową końcówkę do miksera Kitchen Aid i musiałam się z Wami podzielić przepisem. Makaron wyszedł rewelacyjny i nie dodam nic więcej. Teraz już nie kupię makaronun w sklepie. A w planach mam jeszcze inne rodzaje bo kształtów do wyboru mam jeszcze trochę :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne