Makaron razowy domowy


Składniki:

Makaron razowy domowy 4 duże jajka - 208 ml
30 ml wody - ja dolałam jeszcze z 15 ml
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lubella
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

W misce miksera łączymy jajka, wodę, mąki i sól. Zakładamy do miksera i miksujemy łącząc składniki 2 minuty na prędkości 2 - ja mieszałam końcówką do ciast.

Zakładamy hak i wyrabiamy na 2 prędkości kolejne 2 minuty. Zdejmujemy miskę i wyrabiamy ręcznie dwie minuty - ciasto ładnie się połączy gdy będziemy je wyrabiać.

Nakładamy końcówkę do makaronów - ja wybrałam grube rurki z wzorkiem.
Odrywając małe kawałki ciasta wkładamy je do maszynki i robimy makaron.

Wielkość rurek to nasz wybór. Układamy rurki na stolnicy i zostawiamy do suszenia.

Gdybyśmy się zdecydowali gotować to świezy makaron gotujemy 2-5 minut a suchy około 7 minut.



Przyznam się Wam, że dzisiaj miałam wstawić całkowicie inny przepis ale w końcu przetestowałam moja nową końcówkę do miksera Kitchen Aid i musiałam się z Wami podzielić przepisem.

Makaron wyszedł rewelacyjny i nie dodam nic więcej.
Teraz już nie kupię makaronun w sklepie.

A w planach mam jeszcze inne rodzaje bo kształtów do wyboru mam jeszcze trochę :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne