Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulą i pieczarkami


Składniki:

Ciasto:
2 jajka
70 g mąki
200 ml półtłustego mleka
sól
świeżo zmielony pieprz

Nadzienie:
2 duże cebule
2 czubate łyżki masła
7-8 pieczarek
1 łyżka masła
szczypta cukru
sól
świezo zmielony pieprz

olej arachidowy


Sposób przygotowania:

W misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy trochę mąki i roztrzepujemy ją z jajkami. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę aż uzyskamy gładką masę.

Powoli dolewamy mleko mieszając trzepaczką, dodajemy trochę soli i pieprzu. Przykrywamy cisto i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 220'C.
Przygotowujemy nadzienie: rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie cebule pokrojoną w półtalarki. Dusimy cebulę około 20-30 minut mieszając co 5 minut - ma byc miękka.

W międzyczasie bierzemy foremki - ja puding piekłam w tzw. "trumienkach" i miałam cztery porcje - nalewamy do nich troche oleju arachidowego i wstawiamy do piekarnika aż tłuszcz zacznie dymić.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, mieszamy i przelewamy łyżką wazową do foremek, tak by prawie sięgało brzegów. Uważajcie by się poparzyć - pieczemy przez 25 minut lub do momentu, gdy pudding będzie rumiany i chrupiący, ale wciąż trochę miękki w środku.

Teraz na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, kroimy pieczarki w plasteki i smażmy kilka minut. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Cebulę posypujemy cukrem, zwiększamy ogień i podsmażamy, ciągle mieszając, aż lekko się oblepi karmelem.

Upieczony pudding wyjmujemy z foremek, uważając, żeby się nie oparzyć, kładziemy go na ciepłe talerze.
Nakładamy do środka skarmelizowaną cebulę i pieczarki. Podajemy ciepłe.



Kupiłam sobie książkę Michel'a Roux'a "Jajka" i powiem Wam jestem nią zachwycona.

Postanowiłam zrobić na pierwszy rzut coś czego jeszcze nigdy w życiu nie robiłam - pudding.

Nie powiem miałam pewne obawy czy mi wyjdzie ale, że nie poddaję się i próbuję nowych rzeczy wzięłam się z ochotą za ten pudding.

Powiem Wam pudding wyszedł za pierwszym razem i nie muszę chyba opisywać jak się cieszyłam.
Mięciutki w środku z chrupiącą skórką - po prostu poezja.

Bardzo mi smakował - a dodatek karmelizowanej cebuli i pieczarek... pyszności.

Musicie koniecznie go zrobić bo nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulą i pieczatkammi dodaję do akcji "Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011" którą prowadzi Karolina z bloga www.aromatyczneinspiracje.blogspot...





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne