Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulą i pieczarkamiSkładniki: Ciasto: 2 jajka 70 g mąki 200 ml półtłustego mleka sól świeżo zmielony pieprz Nadzienie: 2 duże cebule 2 czubate łyżki masła 7-8 pieczarek 1 łyżka masła szczypta cukru sól świezo zmielony pieprz olej arachidowy |
Sposób przygotowania: W misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy trochę mąki i roztrzepujemy ją z jajkami. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę aż uzyskamy gładką masę. Powoli dolewamy mleko mieszając trzepaczką, dodajemy trochę soli i pieprzu. Przykrywamy cisto i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 220'C. Przygotowujemy nadzienie: rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie cebule pokrojoną w półtalarki. Dusimy cebulę około 20-30 minut mieszając co 5 minut - ma byc miękka. W międzyczasie bierzemy foremki - ja puding piekłam w tzw. "trumienkach" i miałam cztery porcje - nalewamy do nich troche oleju arachidowego i wstawiamy do piekarnika aż tłuszcz zacznie dymić. Ciasto wyjmujemy z lodówki, mieszamy i przelewamy łyżką wazową do foremek, tak by prawie sięgało brzegów. Uważajcie by się poparzyć - pieczemy przez 25 minut lub do momentu, gdy pudding będzie rumiany i chrupiący, ale wciąż trochę miękki w środku. Teraz na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, kroimy pieczarki w plasteki i smażmy kilka minut. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Cebulę posypujemy cukrem, zwiększamy ogień i podsmażamy, ciągle mieszając, aż lekko się oblepi karmelem. Upieczony pudding wyjmujemy z foremek, uważając, żeby się nie oparzyć, kładziemy go na ciepłe talerze. Nakładamy do środka skarmelizowaną cebulę i pieczarki. Podajemy ciepłe. Kupiłam sobie książkę Michel'a Roux'a "Jajka" i powiem Wam jestem nią zachwycona. Postanowiłam zrobić na pierwszy rzut coś czego jeszcze nigdy w życiu nie robiłam - pudding. Nie powiem miałam pewne obawy czy mi wyjdzie ale, że nie poddaję się i próbuję nowych rzeczy wzięłam się z ochotą za ten pudding. Powiem Wam pudding wyszedł za pierwszym razem i nie muszę chyba opisywać jak się cieszyłam. Mięciutki w środku z chrupiącą skórką - po prostu poezja. Bardzo mi smakował - a dodatek karmelizowanej cebuli i pieczarek... pyszności. Musicie koniecznie go zrobić bo nie taki diabeł straszny jak go malują ;) Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulą i pieczatkammi dodaję do akcji "Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011" którą prowadzi Karolina z bloga www.aromatyczneinspiracje.blogspot... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne