Sałatka z zielonych pomidorów, kapusty i ogórków na zimę


Składniki:

1250 g zielonych pomidorów
1250 g świeżych ogórków
1000 g słodkiej kapusty
750 g marchewki
750 g cebuli
400 g papryki czerwonej
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10 %
1 szklanka oleju
2 łyżki soli - dałabym z 3 łyżki


Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy pomidory i paprykę. Ogórki i pomidory kroimy w plasterki, paprykę w paski, cebulę w pół talarki, kapustę szatkujemy a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Wsypujemy wszytskie warzywa do dużej miski lub garnka i zasypujemy solą oraz cukrem. Odstawiamy na całą noc.

Rano wlewamy ocet i olej, przekładamy do garnka jak trzymaliśmy sałatkę w misce i gotujemy 10-15 minut od zagotowania.

Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na zakrętkach by ostygły.

Pasteryzujemy około 10-15 minut.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne