Sałatka z zielonych pomidorów, kapusty i ogórków na zimęSkładniki: 1250 g zielonych pomidorów 1250 g świeżych ogórków 1000 g słodkiej kapusty 750 g marchewki 750 g cebuli 400 g papryki czerwonej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka oleju 2 łyżki soli - dałabym z 3 łyżki |
Sposób przygotowania: Dokładnie myjemy pomidory i paprykę. Ogórki i pomidory kroimy w plasterki, paprykę w paski, cebulę w pół talarki, kapustę szatkujemy a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wsypujemy wszytskie warzywa do dużej miski lub garnka i zasypujemy solą oraz cukrem. Odstawiamy na całą noc. Rano wlewamy ocet i olej, przekładamy do garnka jak trzymaliśmy sałatkę w misce i gotujemy 10-15 minut od zagotowania. Gorącą sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy na zakrętkach by ostygły. Pasteryzujemy około 10-15 minut. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne