Windmuhlenbrotchen bułki wiatraczki - Weekendowa Piekarnia 121


Składniki:

Zakwas
45 g m±ki pszennej razowej
45 g wody
5 g zakwasu

Ciasto wła¶ciwe:
zakwas
30 g m±ki żytniej razowej
225 g m±ki pszennej chlebowej
150 g wody
6 g soli


Sposób przygotowania:

Składniki zakwasu mieszamy, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 14-16 godzin.

Następnego dnia mieszamy powstały zakwas z wod± i m±k±, odstawiamy na 30 minut.

Dodajemy sól, mieszamy mikserem przez 5 minut na 2 szybko¶ci albo wyrabiamy ręcznie przez 7 minut.

Odstawiamy na 2,5 godziny, by ciasto dojrzało. Składamy ciasto dwa razy.

Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 porcji - nałatwiej to zrobić przy pomocy wagi. Formujemy kulki i odstawiamy na 20 minut - przykryte.

Z kulek formujemy "wrzeciona" i odstawiamy na kolejne 20 minut. Przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki odciskamy wzdłóż pasek a potem w poprzek. Tutaj jest instrukcja obrazkowa www.ploetzblog.de/2011/06/28/windm...

Przewracamy spiralnie, składamy po dwa wrzecionka sklejaj±c na ¶rodku.

Przytrzymuj±c palcem ¶rodek okręcamy o 360'C powstały wiatraczek.Przewracamy naci¶nięt± stron± w dół kład±c go na deskę z m±k±. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę wby wyrosły.

Piekarnik rozgrzewamy do 250'C. Wiatraczki przewracamy naci¶nięt± stron± do góry. Wstawiamy do piekarnika naczynie z wod± i pieczemy wiatraczki 25-30 minut.



Nadszedł czas by nadrobić zaległo¶ci z wspólnego pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni.

Upiekłam wiatraczki - muszę się przyznać czytałam kilka razy jak mam składać te bułki.

Moje nie wyszły takie ł±dne jak na stronie z instrukcj± ale były bardzo dobre. Ładnie się prezentuj± na tle jesiennych li¶ci prawda :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne