Bułki marchewkowe 7 ziaren - Weekendowa Piekarnia 121


Składniki:

Zaczyn:
85 g mąki pszennej chlebowej
85 g wody
1/8 łyżeczki drożdży
1/8 łyżeczki soli

Namaczane ziarna:
85g mieszanki 7 różnych ziaren - ja dałam posiekane żyto, orkisz, quione, siemię lniane, słonecznik, otręby owsiane
85 g wody

Ciasto właściwe:
260 g mąki pszennej chlebowej
170 g wody
10 g soli
3,5 g suszonych drożdży
10 g słodu
115-120 g tartej marchewki
170 g zaczynu
170 g namoczonych ziaren


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę a następnie wkładamy do lodówki na całą noc.

Ziarna zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na całą noc.

Najpierw ścieramy marchew na tarce o drobnych oczkach a następnie odciskamy dobrze sok.

Wlewamy sok do miarki i dolewamy tyle wody by w sumie było jej 170 g.

W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz marchwi i namoczonych ziaren. Do wyrobionego ciasta dodajemy marchew i ziarna i wyrabiamy około 7-8 minut.

Odstawiamy do fermentacji na 90 minut.w temperaturze 27'C. Możecie raz złożyć w połowie czasu fermentacji.

Wyrośniete ciasto dzielimy na 10 równych części gdy bedziecie piekli tak jak ja bułki albo na 3 częsci gdy bagietki. Formujemy bułki i układamy je na blascze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odkładamy ponownie na godzinę do wyrastania w temperaturze 27'C.

Nagrzewamy piekarnik do 250'C.
Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 230'C z parą. Studzimy na kratce.



Kolejną propozycją w ramach tego wydania Weekendowej Piekarnia są marcewkowe bagietki - ja upiekłam bułeczki - M. Suas'a.

Bardzo mi się spodobał przepis za sprawą dodatku marchewki i tych różnych ziaren.

Bułki wyszły bardzo ale to bardzo dobre - muszę się przyznać, iż to jedne z lepszych bułek jakie jadłam :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne