Bułki marchewkowe 7 ziaren - Weekendowa Piekarnia 121Składniki: Zaczyn: 85 g mąki pszennej chlebowej 85 g wody 1/8 łyżeczki drożdży 1/8 łyżeczki soli Namaczane ziarna: 85g mieszanki 7 różnych ziaren - ja dałam posiekane żyto, orkisz, quione, siemię lniane, słonecznik, otręby owsiane 85 g wody Ciasto właściwe: 260 g mąki pszennej chlebowej 170 g wody 10 g soli 3,5 g suszonych drożdży 10 g słodu 115-120 g tartej marchewki 170 g zaczynu 170 g namoczonych ziaren |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na godzinę a następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Ziarna zalewamy wodą, przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Najpierw ścieramy marchew na tarce o drobnych oczkach a następnie odciskamy dobrze sok. Wlewamy sok do miarki i dolewamy tyle wody by w sumie było jej 170 g. W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz marchwi i namoczonych ziaren. Do wyrobionego ciasta dodajemy marchew i ziarna i wyrabiamy około 7-8 minut. Odstawiamy do fermentacji na 90 minut.w temperaturze 27'C. Możecie raz złożyć w połowie czasu fermentacji. Wyrośniete ciasto dzielimy na 10 równych części gdy bedziecie piekli tak jak ja bułki albo na 3 częsci gdy bagietki. Formujemy bułki i układamy je na blascze wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy ponownie na godzinę do wyrastania w temperaturze 27'C. Nagrzewamy piekarnik do 250'C. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 230'C z parą. Studzimy na kratce. Kolejną propozycją w ramach tego wydania Weekendowej Piekarnia są marcewkowe bagietki - ja upiekłam bułeczki - M. Suas'a. Bardzo mi się spodobał przepis za sprawą dodatku marchewki i tych różnych ziaren. Bułki wyszły bardzo ale to bardzo dobre - muszę się przyznać, iż to jedne z lepszych bułek jakie jadłam :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne