Kiszona słonina na sposób chłopski


Składniki:

gruby plaster słoniny o wadze około 500 g
1 kg soli kamiennej
15 ziaren ziela angielskiego - dałam łyżeczkę mielonego
6 listków laurowych - dałam 1/2 łyżeczki mielonych
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka majeranku
1 główka czosnku


Sposób przygotowania:

Czosnek rozcieramy z zielem angielskim i liściami laurowymi.

W pojemniku - na tyle dużym by się zmieściła słonina, sól i zioła - wysupujemy na dno 1/3 soli.

Słoninę nacieramy czosnkiem z zielem i listkami. Układamy na soli.

Posypujemy pieprzem i majerankiem.
Teraz obsypujemy słoninę solą z każdej strony tak by była dokładnie nią pokryta. Przykrywany folią - ja miałam pojemnik z pokrywką.

Wkładamy pojemnik do lodówki na minimum dwa tygodnie - w tym czasie słonina nam sie pekluje.

Jemy gdy gdy odkrojony plastrek będzie przezroczysty.



Kiszona słonina jest dla mnie czyms nowym czymś czego niegdy nie jadłam i nawet nie wiedziałam, że coś takiego można zrobić.

Przepis podała Olga Smile prowadząca stronę www.olgasmile.com... a która zna ten sma od dzieciństwa.

Postanowiłam tym smakołykiem rozpocząć swój udział w akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.

Słonina jest rewelacyjna, ja zrobiłam ją z połowy porcji i powiem Wam szczerez już tego żałuję iż nie z całej.

Wybornie smakuje z kromką swojskiego chleba i ogórkiem kiszonym - pyszności.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne