Kiszona słonina na sposób chłopskiSkładniki: gruby plaster słoniny o wadze około 500 g 1 kg soli kamiennej 15 ziaren ziela angielskiego - dałam łyżeczkę mielonego 6 listków laurowych - dałam 1/2 łyżeczki mielonych 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku 1 główka czosnku |
Sposób przygotowania: Czosnek rozcieramy z zielem angielskim i liściami laurowymi. W pojemniku - na tyle dużym by się zmieściła słonina, sól i zioła - wysupujemy na dno 1/3 soli. Słoninę nacieramy czosnkiem z zielem i listkami. Układamy na soli. Posypujemy pieprzem i majerankiem. Teraz obsypujemy słoninę solą z każdej strony tak by była dokładnie nią pokryta. Przykrywany folią - ja miałam pojemnik z pokrywką. Wkładamy pojemnik do lodówki na minimum dwa tygodnie - w tym czasie słonina nam sie pekluje. Jemy gdy gdy odkrojony plastrek będzie przezroczysty. Kiszona słonina jest dla mnie czyms nowym czymś czego niegdy nie jadłam i nawet nie wiedziałam, że coś takiego można zrobić. Przepis podała Olga Smile prowadząca stronę www.olgasmile.com... a która zna ten sma od dzieciństwa. Postanowiłam tym smakołykiem rozpocząć swój udział w akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. Słonina jest rewelacyjna, ja zrobiłam ją z połowy porcji i powiem Wam szczerez już tego żałuję iż nie z całej. Wybornie smakuje z kromką swojskiego chleba i ogórkiem kiszonym - pyszności. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne