Chleb pełnoziarnisty na zakwasie


Składniki:

210 g aktywnego zakwasu żytniego - dokarmionego 12 h wcześniej
300 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki orkiszowej
około 120 ml ciepłej wody
20 g oliwy lub oleju
8 g soli
6 gram świeżych drożdży


Sposób przygotowania:

Zakwas mieszamy z wodą dodajemy przesianą mąkę oraz resztę składników. Zagniatamy ciasto. Będzie miękkie i nie sprawiające kłopotów przy formowaniu.

Wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.
Odgazowujemy ciasto i formujemy bochenek który wkładamy do koszyka. Odstawiamy do wyrastania na godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik z kamieniem do 230'C. Wkładamy chleb i pieczemy około 40 minut w opadającej temperaturze zaczynając od 230'C a kończąc na 200'C.

Po 10 minutach wrzucamy dwie kostki lodu na dno - chleb będzie miał chrupiącą skórkę a po 20 minutach psiknęłam parę razy spryskiwaczem do kwiatków.
Studzimy na kratce.



Kolejną moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...
jest chleb bo nic bardziej nie kojarzy mi się z kuchnią polską jak smaczny chleb. Słyszałam od wielu znjaomych którzy mieszkają za granicami naszego kraju iż najbardziej im smakuje polski chleb.

Przepis ten jest autorskim przepisem Olciaky z bloga www.galeriachleba.blogspot.com.

Chleb nie sprawiał mi wcale problemów, ładnie wyrastał i dawał się formować. Otrzymałam pieknie okrąglutki bochenek o mięciutkim miąższu i średniej wielkościu dziurkach.

To taki codzienny chleb który bardzo mi posmakował.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne