Chleb pełnoziarnisty na zakwasieSkładniki: 210 g aktywnego zakwasu żytniego - dokarmionego 12 h wcześniej 300 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki orkiszowej około 120 ml ciepłej wody 20 g oliwy lub oleju 8 g soli 6 gram świeżych drożdży |
Sposób przygotowania: Zakwas mieszamy z wodą dodajemy przesianą mąkę oraz resztę składników. Zagniatamy ciasto. Będzie miękkie i nie sprawiające kłopotów przy formowaniu. Wkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania. Odgazowujemy ciasto i formujemy bochenek który wkładamy do koszyka. Odstawiamy do wyrastania na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik z kamieniem do 230'C. Wkładamy chleb i pieczemy około 40 minut w opadającej temperaturze zaczynając od 230'C a kończąc na 200'C. Po 10 minutach wrzucamy dwie kostki lodu na dno - chleb będzie miał chrupiącą skórkę a po 20 minutach psiknęłam parę razy spryskiwaczem do kwiatków. Studzimy na kratce. Kolejną moją propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... jest chleb bo nic bardziej nie kojarzy mi się z kuchnią polską jak smaczny chleb. Słyszałam od wielu znjaomych którzy mieszkają za granicami naszego kraju iż najbardziej im smakuje polski chleb. Przepis ten jest autorskim przepisem Olciaky z bloga www.galeriachleba.blogspot.com. Chleb nie sprawiał mi wcale problemów, ładnie wyrastał i dawał się formować. Otrzymałam pieknie okrąglutki bochenek o mięciutkim miąższu i średniej wielkościu dziurkach. To taki codzienny chleb który bardzo mi posmakował. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne