Curry z krewetkami, mlekiem kokosowym i nerkowcami


Składniki:

Curry z krewetkami, mlekiem kokosowym i nerkowcami 3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
10 g świeżego imbiru, startego na tarce
40 g orzeszków nerkowca
sól, do smaku
1/4 łyżeczki nasion kozieradki
1/2 łyżeczki mielonych kwiatów muszkatołowca
1 mała cebula - ja dałam czerwoną
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 małej papryczki chilli, może być suszona, ale należy ją ostrożnie dawkować, jeśli nie lubimy bardzo ostrych dań
250 ml mleka kokosowego
250 g dużych surowych krewetek, bez skorupek, oczyszczonych
ocet figowy do smaku


Sposób przygotowania:

Imbir i czosnek miksujemy na gładką pastę, dodając 1 łyżkę wody - ja starłam na tarce.

Na głebokiej patelni rozgrzewamy łyżke oliwy, dodajemy pastę oraz orzeszki i smażymy około 2 minut aż zacznie nam pahnieć. Zdejmujemy z patelni.

W;lewamy na patlenię resztę oliwy, zmielone nasiona kozieradki i muszkatałowca. Kiedy lekko się uprażą, dodajemy cebulę i dusimy ją na średnim ogniu, aż zmięknie.

Dodajemy pastę z czosnku i imbiru a po 2 minutach resztę przypraw wraz z 3-4 łyżkami wody.

Kiedy odparuje woda wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do czasu. aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy octem - ja psiknęłam dwa razy octem figowym

Wrzucamy krewetki i gotujemy aż staną się różowe - około 3 minuty.
Podajemy z gotowanym ryżem.



Gdy zobaczyłam przepis na to curry u Liski z bloga www.whireplate.blogspot.com... musiałam je zrobić.

Wyszło przepyszne, bardzo aromatyczne, po prostu rewelacyjne i bardzo szybkie w przygotowaniu.

Curry zgłaszam do akcji "Orzechowy tydzień" którą prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne