Curry z krewetkami, mlekiem kokosowym i nerkowcamiSkładniki: 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce 10 g świeżego imbiru, startego na tarce 40 g orzeszków nerkowca sól, do smaku 1/4 łyżeczki nasion kozieradki 1/2 łyżeczki mielonych kwiatów muszkatołowca 1 mała cebula - ja dałam czerwoną 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 małej papryczki chilli, może być suszona, ale należy ją ostrożnie dawkować, jeśli nie lubimy bardzo ostrych dań 250 ml mleka kokosowego 250 g dużych surowych krewetek, bez skorupek, oczyszczonych ocet figowy do smaku |
Sposób przygotowania: Imbir i czosnek miksujemy na gładką pastę, dodając 1 łyżkę wody - ja starłam na tarce. Na głebokiej patelni rozgrzewamy łyżke oliwy, dodajemy pastę oraz orzeszki i smażymy około 2 minut aż zacznie nam pahnieć. Zdejmujemy z patelni. W;lewamy na patlenię resztę oliwy, zmielone nasiona kozieradki i muszkatałowca. Kiedy lekko się uprażą, dodajemy cebulę i dusimy ją na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodajemy pastę z czosnku i imbiru a po 2 minutach resztę przypraw wraz z 3-4 łyżkami wody. Kiedy odparuje woda wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do czasu. aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy octem - ja psiknęłam dwa razy octem figowym Wrzucamy krewetki i gotujemy aż staną się różowe - około 3 minuty. Podajemy z gotowanym ryżem. Gdy zobaczyłam przepis na to curry u Liski z bloga www.whireplate.blogspot.com... musiałam je zrobić. Wyszło przepyszne, bardzo aromatyczne, po prostu rewelacyjne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Curry zgłaszam do akcji "Orzechowy tydzień" którą prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne