Sernik z ucieraną różąSkładniki: ![]() 200 g mąki 80 g tłuszczu 80 g cukru pudru 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g ucieranej róży - ja dałam trzy łyżki czubate 1/2 roztrzepanego jajka do smarowania Masa serowa: 750 g dobrze odciśniętego sera 300 g cukru pudru 5 jaj 50 g masła 1 łyżka kopiasta kaszy manny 1 łyżka esencji waniliowej - mój dodatek |
Sposób przygotowania: Jajko rozmącić zew śmietaną. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać, posiekać z tłuszczem na stolnicy, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto.2/3 ciasta wywałkować, wyłożyć dno tortownicy, podpiec. Na lekko ostudzonym kruchym spodzie równo rozłożyć masę z róży. Przyżądzić masę serową: ser przetrzeć przez sito lub zemleć, masło utrzeć na pulchną masę, dodawac kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucierać starannie, ubić pianę z białek, wyłożyć na masę serową, dodać esencję waniliową, kaszę mannę. Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Z wierzchu przybrać sernik kratką skośną zrobioną z reszty ciasta półkruchego (z ciasta kształtować wałeczkji o średnicy 1/2 cm). Posmarować kratkę rozmąconym jajem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut. Gdy sernik za bardzo się rumieni, przykryć papierem. Zrobić próbę: nakłóć głęboko szpilką drewnianą, jeżeli jest sucha, można wyjąć. Przepis na sernik z ucieraną różą pochodzi z Kuchni Polskiej z 1974 roku - zachowałam oryginalną pisonię wstawiając przepis gdyż uważam iż ma ona swój urok. To moja kolejna propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl. Miałam słoiczek ucieranej róży i to był odpowiedni moment by ją wykorzystać. Sernik wyszedł przepyszny, taki jak lubię nie za mokry nie za suchy. Usłyszłam od kogoś po zjedzeniu tego sernika: " - Jakbym się przeniósł do czasów mojej młodośći do mojego domu rodzinnego" To chyba najlepsza rekomendacja tego sernika - ta osoba ma prawie 60 lat ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne