Sernik z ucieraną różą


Składniki:

Ciasto półkruche
200 g mąki
80 g tłuszczu
80 g cukru pudru
1 jajko
2-3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g ucieranej róży - ja dałam trzy łyżki czubate

1/2 roztrzepanego jajka do smarowania

Masa serowa:
750 g dobrze odciśniętego sera
300 g cukru pudru
5 jaj
50 g masła
1 łyżka kopiasta kaszy manny
1 łyżka esencji waniliowej - mój dodatek


Sposób przygotowania:

Jajko rozmącić zew śmietaną. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać, posiekać z tłuszczem na stolnicy, dodać resztę składników.

Zagnieść ciasto.2/3 ciasta wywałkować, wyłożyć dno tortownicy, podpiec.
Na lekko ostudzonym kruchym spodzie równo rozłożyć masę z róży.

Przyżądzić masę serową: ser przetrzeć przez sito lub zemleć, masło utrzeć na pulchną masę, dodawac kolejno żółtka, przesiany cukier i ser.

Ucierać starannie, ubić pianę z białek, wyłożyć na masę serową, dodać esencję waniliową, kaszę mannę.

Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Z wierzchu przybrać sernik kratką skośną zrobioną z reszty ciasta półkruchego (z ciasta kształtować wałeczkji o średnicy 1/2 cm). Posmarować kratkę rozmąconym jajem.

Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 50-60 minut. Gdy sernik za bardzo się rumieni, przykryć papierem. Zrobić próbę: nakłóć głęboko szpilką drewnianą, jeżeli jest sucha, można wyjąć.



Przepis na sernik z ucieraną różą pochodzi z Kuchni Polskiej z 1974 roku - zachowałam oryginalną pisonię wstawiając przepis gdyż uważam iż ma ona swój urok.

To moja kolejna propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl.

Miałam słoiczek ucieranej róży i to był odpowiedni moment by ją wykorzystać. Sernik wyszedł przepyszny, taki jak lubię nie za mokry nie za suchy.

Usłyszłam od kogoś po zjedzeniu tego sernika:
" - Jakbym się przeniósł do czasów mojej młodośći do mojego domu rodzinnego"

To chyba najlepsza rekomendacja tego sernika - ta osoba ma prawie 60 lat ;)





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne