Bułeczki maślaneSkładniki: 500 g mąki 40 g drożdży 250 ml mleka lub śmietanki 60 g cukru 50 g masła 2-3 żółtka skórka cytrynowa szczypta soli 1/2 rozkłócoengo jajka do smarowania ciasta Kruszonka 50 g mąki 50 g cukru 50 g masła |
Sposób przygotowania: Mąkę przesiać do miski, zagrzać. Zrobić rozczyn: drożdże rozetrzeć w garnuszku z 20 g cukru, dodać mleko, 100 g mąki, starannie wymieszać, pozostawić przykryty w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na pulchną masę. Tłuszcz stopić. Gdy rozczyn zwiększy swą objętość, wlać do miski z mąką, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką bardzo starannie, dokładnie mieszając wszytskie składniki i wybijając ciasto tak, aby jak najwięcej weszło powietrza. Gdy ciasto ma gładką, lśniącą powierzchnię i wiele pęcherzyków powietrza, odstaje od ręki i naczynia, wlewać stopniowo tłuszcz ciągle wyrabiając, dodać skórkę z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu z tłuszczem zakończyć wyrabianie. Przyrządzić kruszonkę: masło z mąką posiekać, dodać cukier, rozetrzeć rękami na stolnicy i połączyć skłądniki. Szeroką prostokątną blachę posmarować tłuszczem, opruszyć mąką - ja bułeczki piekłam na papierez do pieczenia i to pominęłam. Z wyrobionego ciasta formować małe okrągłe bułeczki, ja robiłam o średnicy około 3 cm, układać na blasze, zostawić w ciepłym miejscu aby wyrosły. Gdy zwiększą objętość o 100%, posmarować rozmąconym jajem i na środku każdej bułeczki kłaść po trochu podrobionej kruszonki, lekko przyciskając, aby trzymała się dobrze ciasta. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor 20-25 minut. Moją kolejną propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... są maślane bułeczki. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska z 1974 roku. Ciasto bardzo dobrze się wyrabiało, formowało i ładnie wyrastało - nie sprawiało mi żadnych problemów. Bułeczki są rewelacyjne, nie za słodkie a jak smakują - ochhh poezja .... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne