Domowy smalecSkładniki: 500 g słoniny 1-2 małe cebule sól pieprz czosnek jabłko |
Sposób przygotowania: Słoninę mielimy na maszynce na dużych oczkach, wrzucamy do garnka i topimy, od czasu do czasu mieszając. Gdy skwarki nabiorą złotego koloru dodajemy pokrojoną cebulę i jak ktoś lubi czosnek oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Teraz dosłonie 3-4 minut wszystko razem smażymy i wyłączamy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Moją kolejną propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... jest domowy smalec. Proste, polskie i dobre na kromeczce swojego chleba z ogórkiem kiszonym - od razu się przenoszę do domu moich dziadków i mam przed oczami widok dziadka który zjada taką kromkę siedząc na schodach przed domem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne