Domowy smalec


Składniki:

Domowy smalec 500 g słoniny
1-2 małe cebule
sól
pieprz
czosnek
jabłko


Sposób przygotowania:

Słoninę mielimy na maszynce na dużych oczkach, wrzucamy do garnka i topimy, od czasu do czasu mieszając.

Gdy skwarki nabiorą złotego koloru dodajemy pokrojoną cebulę i jak ktoś lubi czosnek oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Teraz dosłonie 3-4 minut wszystko razem smażymy i wyłączamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.



Moją kolejną propozycją w ramach akcji "Gotujemy po polsku" którą prowadzą Irena i Andrzej z bloga www.grumko.blox.pl... a patronuje jej serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... jest domowy smalec.

Proste, polskie i dobre na kromeczce swojego chleba z ogórkiem kiszonym - od razu się przenoszę do domu moich dziadków i mam przed oczami widok dziadka który zjada taką kromkę siedząc na schodach przed domem.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne