Kurczak z ryżemSkładniki: porcje surowego kurczaka 2 szklanki ryżu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka vegety 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 kostki margaryny , 4 szklanki wody |
Sposób przygotowania: Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego lub innego posypujemy pokrojoną cebulą i czosnkiem , układamy wypłukanego kurczaka. Z wody margaryny i przypraw gotujemy zalewę i zalewamy nią kurczaka oraz ryż. Odkryte naczynie żarodoporne wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w 200'C lub 1 godzinę i 10 minut w piekarniku z termoobiegiem. Danie polecam w dni kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy zbyt czasu na gotowanie posiłku. Polecam zamiast przecieru pomidorowego dodać 2 łyżeczki curry mam wtedy żółty ryż i zupełnie inny smak całego dania. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne