Kurczak z ryżem


Składniki:

porcje surowego kurczaka
2 szklanki ryżu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka vegety
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
0,5 kostki margaryny ,
4 szklanki wody


Sposób przygotowania:

Ryż wsypujemy do naczynia żaroodpornego lub innego posypujemy pokrojoną cebulą i czosnkiem , układamy wypłukanego kurczaka.

Z wody margaryny i przypraw gotujemy zalewę i zalewamy nią kurczaka oraz ryż.
Odkryte naczynie żarodoporne wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w 200'C lub 1 godzinę i 10 minut w piekarniku z termoobiegiem.

Danie polecam w dni kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy zbyt czasu na gotowanie posiłku.
Polecam zamiast przecieru pomidorowego dodać 2 łyżeczki curry mam wtedy żółty ryż i zupełnie inny smak całego dania.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne