Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianymSkładniki: Zaczyn: 30 g zakwasu żytniego 100 g pszennej mąki 100 g wody Siemie lniane: 100 g siemienia lnianego 180 ml wody 100 g mąki żytniej (dowolnej) 400 g mąki pszennej (dowolnej) 400 g wody 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant, ale lepiej świeże) 2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g) |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu łaczymy, mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin. Siemie lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 12-16 godzin. Następnego dnia siemie laniane łączymy z zakwasem oraz pozostałymi składnikami ciasta chlebowego. Mieszmy tylko tyle by składniki się połączyły. Przekładamy ciasto do keksówki ( około 30 cm )wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Odstawiamy do wyrastania - od 30 do 60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę. Piekarnik nagrzewamy do 210'C, wstawiamy chleb który delikatnie spryskujemy wodą. Pieczemy 10 minut, zmiejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy około 40 minut. Skórka powinna byc rumiana. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce - chleb najlepiej kroić następnego dnia. Przepis na ten chleb jest autorskim przepisem Liski która z wielką pasją prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com. Chleb jest bardzo smaczny z ogromną ilością siemienia lnanego co mi bardzo odpowiada bo bardzo lubię chlebki z ziarenkami. Piekłam go już kilka razy i za każdym razem się udaje. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne