Chleb pszenno-żytni z siemieniem lnianym


Składniki:

Zaczyn:
30 g zakwasu żytniego
100 g pszennej mąki
100 g wody

Siemie lniane:
100 g siemienia lnianego
180 ml wody

100 g mąki żytniej (dowolnej)
400 g mąki pszennej (dowolnej)
400 g wody
15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant, ale lepiej świeże)
2 płaskie łyżeczki soli (ok. 17 g)


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łaczymy, mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin.

Siemie lniane zalewamy wodą i odstawiamy na 12-16 godzin.

Następnego dnia siemie laniane łączymy z zakwasem oraz pozostałymi składnikami ciasta chlebowego. Mieszmy tylko tyle by składniki się połączyły.

Przekładamy ciasto do keksówki ( około 30 cm )wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi. Odstawiamy do wyrastania - od 30 do 60 minut, ciasto wyraźnie urośnie i wypełni foremkę.

Piekarnik nagrzewamy do 210'C, wstawiamy chleb który delikatnie spryskujemy wodą.

Pieczemy 10 minut, zmiejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy około 40 minut. Skórka powinna byc rumiana.

Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce - chleb najlepiej kroić następnego dnia.



Przepis na ten chleb jest autorskim przepisem Liski która z wielką pasją prowadzi bloga www.pracowniawypiekow.blogspot.com.

Chleb jest bardzo smaczny z ogromną ilością siemienia lnanego co mi bardzo odpowiada bo bardzo lubię chlebki z ziarenkami.

Piekłam go już kilka razy i za każdym razem się udaje.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne