Cukier rozmarynowySkładniki: drobny biały cukier - ja zrobiłam słoiczek o pojemnośći 570 ml kilka gałązek świeżego rozmarynu - dałam 8 dużych listków |
Sposób przygotowania: Wykonanie jest dziecinnie proste - wsypujemy cukier i wykamy w niego rozmaryn. Zamykamy słoik i odstawiamy na 2-3 tygodnie by cukier prezszedł zapachem rozmarynu. Pamiętajcie, że rozmaryn ma intensywny zapach - jak nie lubicie go tak jak ja dajcie mniej gałązek. Kupiłam ostatnio książkę Nigelli Lawson "Jak być domową boginią" - znacie mnie na na tyle iż wiecie, że uwielbiam Nigellę. Książka przypadła mi do gustu i to bardzo, mam pozaznaczane masę rzeczy ktore muszę tak tak muszę zrobić. Czytając przepisy natrknęłam się na wzmiankę o cukrze rozmarynowym - no musiałam go zrobić. Jak podaje autorka używa takiego cukru w niewielkich ilościach do doprawiania mięs, sosu pomidorowego oraz do ciasta rozmarynowego. Przyznam się Wam, że mam już kilka następnych pomysłów na aromatyzowane cukry - bo bardzo lubię takie rzeczy które mogę sobie zrobić sama a nie ma ich w sklepach :). [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne