Cukier rozmarynowy


Składniki:

Cukier rozmarynowy drobny biały cukier - ja zrobiłam słoiczek o pojemnośći 570 ml
kilka gałązek świeżego rozmarynu - dałam 8 dużych listków


Sposób przygotowania:

Wykonanie jest dziecinnie proste - wsypujemy cukier i wykamy w niego rozmaryn.

Zamykamy słoik i odstawiamy na 2-3 tygodnie by cukier prezszedł zapachem rozmarynu. Pamiętajcie, że rozmaryn ma intensywny zapach - jak nie lubicie go tak jak ja dajcie mniej gałązek.



Kupiłam ostatnio książkę Nigelli Lawson "Jak być domową boginią" - znacie mnie na na tyle iż wiecie, że uwielbiam Nigellę.

Książka przypadła mi do gustu i to bardzo, mam pozaznaczane masę rzeczy ktore muszę tak tak muszę zrobić.

Czytając przepisy natrknęłam się na wzmiankę o cukrze rozmarynowym - no musiałam go zrobić. Jak podaje autorka używa takiego cukru w niewielkich ilościach do doprawiania mięs, sosu pomidorowego oraz do ciasta rozmarynowego.

Przyznam się Wam, że mam już kilka następnych pomysłów na aromatyzowane cukry - bo bardzo lubię takie rzeczy które mogę sobie zrobić sama a nie ma ich w sklepach :).


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne