Chleb mieszany na zaczynie piwnym Weekendowa Piekarnia 123


Składniki:

Chleb mieszany na zaczynie piwnym Weekendowa Piekarnia 123 Zaczyn:
200 g butelkowego jasnego piwa
100 g m±ki żytniej chlebowej
50 g zakwasu żytniego

Ciasto wła¶ciwe:
350 g zaczynu
130 g letniej wody
200 g maki pszennej chlebowej T 650
100 g m±ki żytniej chlebowej T 720
100 g m±ki żytniej razowej T 2000
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżka melasy


Sposób przygotowania:

Piwo podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.
Lekko studzimy, wsypujemy makę i mieszamy by nie było grudek.

Gdy bedzie letnie dodajemy zakwas, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na noc.

Następnego dnia mieszamy zaczyn z wod±.
Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy az utworzy się miękkie i lekko lepkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut.

Przekładamy ciasto do brytfanki wysmarowanej oliw± i posypanej otrębami - odstawiamy na 4-5 godzin do wyrastania.

Pieczemy w temperaturze 230'C przez 10 minut a następnie zmiejszamy temparaturę do 210'C i pieczemy jeszcze około 35 minut.



Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Oczko która prowadzi bloga www.belkoty.blogspot.com.

Zaproponowała chleb na zaczynie piwnym, piekłam już kiedy¶ chlebek na zaczynie piwnym i bardzo mi smakował.

Dlatego z wielk± ochot± upiekłam i ten chleb który smakowo mnie nie zawiódł.
Ciasto nie sprawiało mi wcale kłopotów i ładnie wyrastało.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne