Chleb mieszany na zaczynie piwnym Weekendowa Piekarnia 123Składniki: Zaczyn: 200 g butelkowego jasnego piwa 100 g m±ki żytniej chlebowej 50 g zakwasu żytniego Ciasto wła¶ciwe: 350 g zaczynu 130 g letniej wody 200 g maki pszennej chlebowej T 650 100 g m±ki żytniej chlebowej T 720 100 g m±ki żytniej razowej T 2000 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka zmielonego kminku 1 łyżka melasy |
Sposób przygotowania: Piwo podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Lekko studzimy, wsypujemy makę i mieszamy by nie było grudek. Gdy bedzie letnie dodajemy zakwas, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na noc. Następnego dnia mieszamy zaczyn z wod±. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy az utworzy się miękkie i lekko lepkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Przekładamy ciasto do brytfanki wysmarowanej oliw± i posypanej otrębami - odstawiamy na 4-5 godzin do wyrastania. Pieczemy w temperaturze 230'C przez 10 minut a następnie zmiejszamy temparaturę do 210'C i pieczemy jeszcze około 35 minut. Gospodyni± tego wydania Weekendowej Piekarni jest Oczko która prowadzi bloga www.belkoty.blogspot.com. Zaproponowała chleb na zaczynie piwnym, piekłam już kiedy¶ chlebek na zaczynie piwnym i bardzo mi smakował. Dlatego z wielk± ochot± upiekłam i ten chleb który smakowo mnie nie zawiódł. Ciasto nie sprawiało mi wcale kłopotów i ładnie wyrastało. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne