Łosoś w fiołkowo-imbirowej marynacie


Składniki:

kawałek świeżego łososia ze skórą - ja dałam filet ale mogą też być dzwonka

Marynata:
3/4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu fiołkowego
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka musztardy
plasterek cytryny grubości 1/2 cm



Sposób przygotowania:

Przygotowanie łososia zajmuje dosłownie chwilkę - nie licząc czasu potrzebnego do macerowania się ryby - a otrzymany efekt jest rewelacyjny.

Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce - dospasowując jej ostateczny smak do naszych kubków smakowych.

Zalewamy marynatą łososia, przykrywamy i odstawiamy na conajmniej godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.

Pieczemy na foli w temperaturze 180'C przez 20 minut.



Przepis na tego łososia znalazłam u Liski z bloga www.whiteplate.blogspot.com.
Ilości poszczególnych składników są moim wymysłem.

łosoś wyszedł przepyszny, bardzo aromatyczny co przy minimalnym prawie nakładzie pracy włożonym wjego przygotowanie jest bardzo duzym plusem.

Podałam go na prostej sałatce z różnych gatunków sałat z żurawiną i polanej oliwą z oliwek. Obok połozyłam plasterek cytryny z któreg wycisnęłam sok na łososia i sałatkę.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne