Katarzynki - pierniczki


Składniki:

Katarzynki - pierniczki 200 g miodu naturalnego
100 g cukru pudru
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżka melasy
400 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej


Sposób przygotowania:

Miód, cukier, melasę i przyprawę korzenną podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Studzimy.

Mąkę łączymy z sodą, wlaewamy masę miodową i wbijamy jajko. Zagniatamy jednolite ciasto.

Wałkujemy ciasto na grubość około0,5 cm i wycinamy foremką do katarzynek.
Układamy pierniczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190'C. Studzimy - możecie polać je czekoladą.

Wkładamy do pudełka - po około dwóch tygodniach powinny skruszeć.



Katarzynki piekłam pierwszy raz i powiem Wam, że nie są to takie jka kupione sa o niebo lepsze.
Przepis znalazłam u Komarki która prowadzi bloga www.everycakeyoubake.blogspot.com.

Dosłownie w ciagu 45 minut mamy pyszne pierniczki - ja lubie je takie jak są teraz chrupiące i twrade.

Część z nich polałam biała i ciemną czekoladą a część zostawiłam soute.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne