Katarzynki - pierniczkiSkładniki: 200 g miodu naturalnego 100 g cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżka melasy 400 g mąki 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej |
Sposób przygotowania: Miód, cukier, melasę i przyprawę korzenną podgrzewamy do połączenia wszystkich składników. Studzimy. Mąkę łączymy z sodą, wlaewamy masę miodową i wbijamy jajko. Zagniatamy jednolite ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około0,5 cm i wycinamy foremką do katarzynek. Układamy pierniczki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190'C. Studzimy - możecie polać je czekoladą. Wkładamy do pudełka - po około dwóch tygodniach powinny skruszeć. Katarzynki piekłam pierwszy raz i powiem Wam, że nie są to takie jka kupione sa o niebo lepsze. Przepis znalazłam u Komarki która prowadzi bloga www.everycakeyoubake.blogspot.com. Dosłownie w ciagu 45 minut mamy pyszne pierniczki - ja lubie je takie jak są teraz chrupiące i twrade. Część z nich polałam biała i ciemną czekoladą a część zostawiłam soute. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne