Ciasteczka migdałowo-pomarańczoweSkładniki: 250 g niesolonego miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 łyżka esenscji pomarańczowej 110 g drobno posiekanych migdałów 6 łyżeczek drobno startej skórki z pomarańczy 375 g przesianej mąki cukier puder do obtoczenia ciasteczek |
Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą i kremową masę. Łączymy z esencją, posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową i mąką. Wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( o średnicy około 2 cm). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Pieczemy przez około 12-15 minut albo do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Studzimy przez 5 minut a następnie obtaczamy każde ciasteczko w cukrze pudrze. Szukałam jakiegos przepisu nawet nie wiedziałam jakiego - i tak trafiłam na stronę www.kwestiasmaku.com. Zobaczyłam przepis na śniegowe kule kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe - szybki przegląd tego co miałam w domu, zamieniłam orzechy włoskie na migdały i już się wzięłam za przygotowanie ciasteczek. Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, bardzo kruche i przepyszne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne