Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe


Składniki:

250 g niesolonego miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżka esenscji pomarańczowej
110 g drobno posiekanych migdałów
6 łyżeczek drobno startej skórki z pomarańczy
375 g przesianej mąki
cukier puder do obtoczenia ciasteczek



Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 180'C.

Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem na puszystą i kremową masę. Łączymy z esencją, posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową i mąką. Wyrabiamy na jednolitą masę.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( o średnicy około 2 cm).

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając.
Pieczemy przez około 12-15 minut albo do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor.

Studzimy przez 5 minut a następnie obtaczamy każde ciasteczko w cukrze pudrze.



Szukałam jakiegos przepisu nawet nie wiedziałam jakiego - i tak trafiłam na stronę www.kwestiasmaku.com.

Zobaczyłam przepis na śniegowe kule kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe - szybki przegląd tego co miałam w domu, zamieniłam orzechy włoskie na migdały i już się wzięłam za przygotowanie ciasteczek.

Ciasteczka są banalnie łatwe w przygotowaniu, bardzo kruche i przepyszne.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne